Friday, April 19, 2024
12.8 C
Skopje

Туширањето наутро не е здраво – овие грешки може да ви ја уништат кожата

-Реклама-

Многу луѓе го започнуваат денот со туширање, но некои експерти сметаат дека оваа навика не е баш добар потег.

Реклама

„Утринското туширање би можело да ја ги тргне од кожата нејзините природни масла“, вели Сали Блумфилд, професорка на Лондонската школа за хигиена и тропска медицина.

-Реклама-

Секојдневното туширање стана вообичаено, но Блумфилд смета дека тоа не е неопходно.

-Реклама-

„Постојат микроби на нашето тело кои произведуваат непријатни мириси, но тие не се штетни за нас“, објаснува Блумфилд за Би-Би-Си Радио 5, а пренесува Њујорк Пост.

Туширањето неколку пати на ден не е добра опција за нашата кожа.

„Тушењето повеќе од еднаш дневно може да ги измие микроорганизмите од телото кои помагаат да се контролира нивото на маснотии во кожата“, истакнува професорката Сали.

Таа објасни дека има разлика помеѓу чистота и хигиена и дека туширањето повеќе пати на ден во текот на летните месеци не е особено корисно.

„Луѓето често се збунуваат за разликата помеѓу чистотата и хигиената. Чистотата е она што го правиме за да изгледаме и да се чувствуваме чисто, а хигиената е чистење што го спречува ширењето на бактериите“, вели таа.

Професорот посочува дека туширањето е неопходно и пред одење на базен, за да не ги пренесуваме микробите од нашето тело на другите капачи.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Туширањето наутро не е здраво – овие грешки може да ви ја уништат кожата

Реклама

Многу луѓе го започнуваат денот со туширање, но некои експерти сметаат дека оваа навика не е баш добар потег.

„Утринското туширање би можело да ја ги тргне од кожата нејзините природни масла“, вели Сали Блумфилд, професорка на Лондонската школа за хигиена и тропска медицина.

Секојдневното туширање стана вообичаено, но Блумфилд смета дека тоа не е неопходно.

„Постојат микроби на нашето тело кои произведуваат непријатни мириси, но тие не се штетни за нас“, објаснува Блумфилд за Би-Би-Си Радио 5, а пренесува Њујорк Пост.

Туширањето неколку пати на ден не е добра опција за нашата кожа.

„Тушењето повеќе од еднаш дневно може да ги измие микроорганизмите од телото кои помагаат да се контролира нивото на маснотии во кожата“, истакнува професорката Сали.

Таа објасни дека има разлика помеѓу чистота и хигиена и дека туширањето повеќе пати на ден во текот на летните месеци не е особено корисно.

„Луѓето често се збунуваат за разликата помеѓу чистотата и хигиената. Чистотата е она што го правиме за да изгледаме и да се чувствуваме чисто, а хигиената е чистење што го спречува ширењето на бактериите“, вели таа.

Професорот посочува дека туширањето е неопходно и пред одење на базен, за да не ги пренесуваме микробите од нашето тело на другите капачи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО