Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Како брзо и лесно да ги отстраните загорените дамки од пеглата

-Реклама-

Со помош на едноставни состојки научете ги најдобрите начини за чистење на пеглата без да ја оштетите.

Реклама

Loading…
Ако вашата пегла почне да се лепи за облеката, тогаш знаете дека е време за добро чистење. Сепак, многумина од нас не знаат како да ја исчистат пеглата, а нѐ нервира лепењето за облеката што не сакаме да ја уништиме.

-Реклама-

Еве како да ја исчистите пеглата со природни и лесно достапни состојки. Различните методи најдобро функционираат во зависност од видот на наслагите: дамки од вода, траги од изгореници, ‘рѓа, стопена пластика и друго, затоа експериментирајте со еден или сите методи за да видите што најдобро одговара.

-Реклама-

Пред да ја чистите пеглата, проверете дали е исклучена и ладна на допир, а местото за вода е празно. Проверете го упатството кое сте го добиле при купувањето на вашата пегла за да одредите од кој материјал е направено железото – керамика, нерѓосувачки челик, инокс и слично.

При чистење на основата на пеглата, важно е да користите состојки кои нема да ја изгребат површината. Четките за заби и памучните материјали се најдобрите алатки за чистење на грејната плоча и отворите за пареа на вашата пегла.

Како да се исчисти грејната плоча?

Ако се прашувате како да го исчистите дното на пеглата, користете ги следниве методи:

Чистете со детергент за садови

Ако имате основа од нерѓосувачки челик, особено е важно да избегнете оштетување на површината. Прескокнете ги сите силни хемикалии и во сад со топла вода ставете неколку капки течен детергент за садови. Мешајте додека не се појави пена. Користете пешкир или мека крпа за да ја избришете површината.

Користете дестилиран бел оцет

Еве уште една добра опција која нема да ја изгребе плочата. Навлажнете пешкир или мека крпа со дестилиран бел оцет и избришете ја основата за да ја отстраните нечистотијата. Ако дамките сè уште стојат, натопете чист пешкир или крпа во дестилиран бел оцет, ставете ја ладната плоча на пешкирот (или крпата) и оставете да отстои 15-30 минути.

Измешајте оцет со сода бикарбона или сол

За тешки дамки, како што се ‘рѓа или стопена пластика на површината, навлажнете пешкир или крпа со вода или дестилиран бел оцет и потопете го во сода бикарбона или крупна сол. Помала е веројатноста содата бикарбона да го изгребе дното отколку крупната сол.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Како брзо и лесно да ги отстраните загорените дамки од пеглата

-Реклама-

Со помош на едноставни состојки научете ги најдобрите начини за чистење на пеглата без да ја оштетите.

Реклама

Loading…
Ако вашата пегла почне да се лепи за облеката, тогаш знаете дека е време за добро чистење. Сепак, многумина од нас не знаат како да ја исчистат пеглата, а нѐ нервира лепењето за облеката што не сакаме да ја уништиме.

Еве како да ја исчистите пеглата со природни и лесно достапни состојки. Различните методи најдобро функционираат во зависност од видот на наслагите: дамки од вода, траги од изгореници, ‘рѓа, стопена пластика и друго, затоа експериментирајте со еден или сите методи за да видите што најдобро одговара.

Пред да ја чистите пеглата, проверете дали е исклучена и ладна на допир, а местото за вода е празно. Проверете го упатството кое сте го добиле при купувањето на вашата пегла за да одредите од кој материјал е направено железото – керамика, нерѓосувачки челик, инокс и слично.

При чистење на основата на пеглата, важно е да користите состојки кои нема да ја изгребат површината. Четките за заби и памучните материјали се најдобрите алатки за чистење на грејната плоча и отворите за пареа на вашата пегла.

Како да се исчисти грејната плоча?

Ако се прашувате како да го исчистите дното на пеглата, користете ги следниве методи:

Чистете со детергент за садови

Ако имате основа од нерѓосувачки челик, особено е важно да избегнете оштетување на површината. Прескокнете ги сите силни хемикалии и во сад со топла вода ставете неколку капки течен детергент за садови. Мешајте додека не се појави пена. Користете пешкир или мека крпа за да ја избришете површината.

Користете дестилиран бел оцет

Еве уште една добра опција која нема да ја изгребе плочата. Навлажнете пешкир или мека крпа со дестилиран бел оцет и избришете ја основата за да ја отстраните нечистотијата. Ако дамките сè уште стојат, натопете чист пешкир или крпа во дестилиран бел оцет, ставете ја ладната плоча на пешкирот (или крпата) и оставете да отстои 15-30 минути.

Измешајте оцет со сода бикарбона или сол

За тешки дамки, како што се ‘рѓа или стопена пластика на површината, навлажнете пешкир или крпа со вода или дестилиран бел оцет и потопете го во сода бикарбона или крупна сол. Помала е веројатноста содата бикарбона да го изгребе дното отколку крупната сол.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО