Sunday, May 19, 2024
17.8 C
Skopje

Како поместувањето на часовникот влијае на нашето здравје?

-Реклама-

Се наближува ноќта, кога во три часот по полноќ ќе ги поместиме стрелките на часовникот еден час наназад. Иако за многумина тоа значи само еден час подолг сон, прашање е дали и на кој начин оваа промена може да не вознемири.

Реклама

Многумина знаат дека промената на времето која ќе се случи во ноќта меѓу 28 и 29 октомври не е соодветна за метеопатите и хроничните пациенти, но тоа не ја исклучува можноста тоа да го почувствуваат и оние кои немаат здравствени проблеми, пишува Danas.rs.

-Реклама-

Расположението често зависи од времето, особено кога доаѓа есента. Денот станува пократок, потемн и постуден, а сонцето побрзо заоѓа, што ги прави луѓето раздразливи. Така, како што движењето на часовникот го скратува денот, можно е одреден ефект врз психолошката состојба на луѓето.

-Реклама-

Психолозите истакнуваат дека секој човек има свој, таканаречен, внатрешен часовник, а кога е нарушен, потребно е одредено време за да се врати во претходната состојба.

Нашиот ритам и организам не можат да знаат за надворешни влијанија и им треба време повторно да се прилагодат.

Многу луѓе, особено работниците, се свесни дека префрлањето на зимско сметање на времето значи дека тешко дека ќе го видат светлото на денот во работните денови. Што е уште една негативна последица од движечкиот часовник кој ни се приближува.

Сето тоа негативно влијае на психата и биоритамот, но и на нашето здравје, бидејќи Сонцето е важен извор на витамин Д.

На метеопатите и на хроничните пациенти им требаат најмалку две недели за да се вратат во нормална состојба по некое време.

Самите промени на годишните времиња влијаат на психата, а јасно е дека менувањето на часовникот носи и одредени последици како промена на расположението, безволност, раздразливост и главоболки.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Како поместувањето на часовникот влијае на нашето здравје?

-Реклама-

Се наближува ноќта, кога во три часот по полноќ ќе ги поместиме стрелките на часовникот еден час наназад. Иако за многумина тоа значи само еден час подолг сон, прашање е дали и на кој начин оваа промена може да не вознемири.

Реклама

Многумина знаат дека промената на времето која ќе се случи во ноќта меѓу 28 и 29 октомври не е соодветна за метеопатите и хроничните пациенти, но тоа не ја исклучува можноста тоа да го почувствуваат и оние кои немаат здравствени проблеми, пишува Danas.rs.

Расположението често зависи од времето, особено кога доаѓа есента. Денот станува пократок, потемн и постуден, а сонцето побрзо заоѓа, што ги прави луѓето раздразливи. Така, како што движењето на часовникот го скратува денот, можно е одреден ефект врз психолошката состојба на луѓето.

Психолозите истакнуваат дека секој човек има свој, таканаречен, внатрешен часовник, а кога е нарушен, потребно е одредено време за да се врати во претходната состојба.

Нашиот ритам и организам не можат да знаат за надворешни влијанија и им треба време повторно да се прилагодат.

Многу луѓе, особено работниците, се свесни дека префрлањето на зимско сметање на времето значи дека тешко дека ќе го видат светлото на денот во работните денови. Што е уште една негативна последица од движечкиот часовник кој ни се приближува.

Сето тоа негативно влијае на психата и биоритамот, но и на нашето здравје, бидејќи Сонцето е важен извор на витамин Д.

На метеопатите и на хроничните пациенти им требаат најмалку две недели за да се вратат во нормална состојба по некое време.

Самите промени на годишните времиња влијаат на психата, а јасно е дека менувањето на часовникот носи и одредени последици како промена на расположението, безволност, раздразливост и главоболки.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО