Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Дали знаевте дека јајцата може да се замрзнат? Еве како да го направите тоа правилно

-Реклама-

Многу луѓе често јадат јајца за појадок, а скоро сите знаат колку се здрави и хранливи, но дали знаевте дека и оваа храна е доста издржлива? Имено, суровите јајца можат успешно да се замрзнат неколку месеци откако првпат се купени.

Реклама

Со оглед на тоа што цените на јајцата ќе скокнат за повеќе од 60 отсто во 2022 година и ќе останат високи поради инфлацијата, замрзнувањето на јајцата што не планирате да ги готвите наскоро е паметен начин да се избегне скапиот отпад, пишува Good Housekeeping.

-Реклама-

Сепак, чувањето на јајцата во замрзнувач не е толку едноставно: потребно е прво јајцата да се подготват за соодветно складирање за различните делови од јајцата сами да замрзнат, пренесува Вечерњи лист. Можете да замрзнете цело течно јајце или да се фокусирате само на белките, но замрзнувањето на целосно непроменети жолчки е исклучително тешко, објаснува Пени Станкиевич, професионален готвач и инструктор во Кулинарскиот образовен институт во Њујорк.

-Реклама-

„Жолчките не содржат вода, а содржината на вода во јајцата се замрзнува, така што тие не функционираат добро (или како што треба) откако ќе бидат замрзнати. Со изматување на јајцата или белките во мазна смеса, вашите јајца можат да останат свежи и да се јадат до 8 недели“, додаде таа.

Како да замрзнете сурови јајца?

Најдобар начин да замрзнете јајце е да го замрзнете целото бидејќи не можете да замрзнете јајца во лушпата, објаснува Станкиевич.

Овој метод можете да го користите за онолку јајца колку што сакате.

Најдобриот начин за замрзнување јајца често вклучува пластични кеси за замрзнување, но ако знаете дека ќе ви требаат овие јајца за специфичен рецепт или печено јадење, можете да ги одделите во помали кесички така што прво ќе ги замрзнете во пластичен сад за коцки мраз.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Дали знаевте дека јајцата може да се замрзнат? Еве како да го направите тоа правилно

-Реклама-

Многу луѓе често јадат јајца за појадок, а скоро сите знаат колку се здрави и хранливи, но дали знаевте дека и оваа храна е доста издржлива? Имено, суровите јајца можат успешно да се замрзнат неколку месеци откако првпат се купени.

Реклама

Со оглед на тоа што цените на јајцата ќе скокнат за повеќе од 60 отсто во 2022 година и ќе останат високи поради инфлацијата, замрзнувањето на јајцата што не планирате да ги готвите наскоро е паметен начин да се избегне скапиот отпад, пишува Good Housekeeping.

Сепак, чувањето на јајцата во замрзнувач не е толку едноставно: потребно е прво јајцата да се подготват за соодветно складирање за различните делови од јајцата сами да замрзнат, пренесува Вечерњи лист. Можете да замрзнете цело течно јајце или да се фокусирате само на белките, но замрзнувањето на целосно непроменети жолчки е исклучително тешко, објаснува Пени Станкиевич, професионален готвач и инструктор во Кулинарскиот образовен институт во Њујорк.

„Жолчките не содржат вода, а содржината на вода во јајцата се замрзнува, така што тие не функционираат добро (или како што треба) откако ќе бидат замрзнати. Со изматување на јајцата или белките во мазна смеса, вашите јајца можат да останат свежи и да се јадат до 8 недели“, додаде таа.

Како да замрзнете сурови јајца?

Најдобар начин да замрзнете јајце е да го замрзнете целото бидејќи не можете да замрзнете јајца во лушпата, објаснува Станкиевич.

Овој метод можете да го користите за онолку јајца колку што сакате.

Најдобриот начин за замрзнување јајца често вклучува пластични кеси за замрзнување, но ако знаете дека ќе ви требаат овие јајца за специфичен рецепт или печено јадење, можете да ги одделите во помали кесички така што прво ќе ги замрзнете во пластичен сад за коцки мраз.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО