Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Зошто добиваме роденденска торта со свеќи?

-Реклама-

Прославувањето родендени е стара идеја. Можеме да им се заблагодариме на Египќаните за нивните родендени, на Грците за тортата, а на Германците за забавата.

Реклама

Роденденската торта е дефинитивно еден од најубавите спомени од детството – добро, барем така треба да биде, пишува N1 Словенија.

-Реклама-

Денес, роденденската прослава е настан кој децата тешко можат да го замислат без торта со различни форми и вкусови, свеќи и подароци. Од каде сето ова?

-Реклама-

Прославувањето родендени има долга традиција меѓу луѓето. Се верува дека е најстариот забележан кај древните Египќани. Тие верувале дека фараоните станале богови со крунисување. Така, денот на нивното крунисување бил „роденден“ на новиот бог-фараон.

Тие велат дека овој нивен концепт го усвоиле старите Грци, кои им носеле подароци на своите богови. Една од божиците Артемида, инаку позната како божицата на породувањето, децата, но и ловот и природата, која понекогаш се поистоветувала со Селена, божицата на месечината, им давала на Грците тркалезна торта или тесто. На него често се ставаа свеќи за да свети како месечина. За оваа торта со свеќа се вели дека е претходник на денешната роденденска торта.

Низ вековите, традицијата се преселила од боговите кон луѓето, а во средниот век во земјите од германско говорно подрачје се славел таканаречениот Киндерфест (германски „детски фестивал“ или „детски празник“).

Родителите кои можеа да си го дозволат тоа на своите деца на овој ден им подарија торта и свеќи – една свеќа за секоја година од животот и друга како симбол на следната година. Од ова се разви традицијата на торта со свеќи, која ја знаеме и денес.

Во тие денови на децата не им подаруваа други роденденски подароци, туку само убави желби.

Меѓутоа, во христијанските земји, децата обично добивале подароци или за Божиќ или за својот Бог.

Особено по Втората светска војна, кога сè повеќе луѓе – барем во западните земји – можеа да си го дозволат тоа, родендените станаа она што го знаеме денес: забави со торти, свеќи и подароци.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Зошто добиваме роденденска торта со свеќи?

-Реклама-

Прославувањето родендени е стара идеја. Можеме да им се заблагодариме на Египќаните за нивните родендени, на Грците за тортата, а на Германците за забавата.

Реклама

Роденденската торта е дефинитивно еден од најубавите спомени од детството – добро, барем така треба да биде, пишува N1 Словенија.

Денес, роденденската прослава е настан кој децата тешко можат да го замислат без торта со различни форми и вкусови, свеќи и подароци. Од каде сето ова?

Прославувањето родендени има долга традиција меѓу луѓето. Се верува дека е најстариот забележан кај древните Египќани. Тие верувале дека фараоните станале богови со крунисување. Така, денот на нивното крунисување бил „роденден“ на новиот бог-фараон.

Тие велат дека овој нивен концепт го усвоиле старите Грци, кои им носеле подароци на своите богови. Една од божиците Артемида, инаку позната како божицата на породувањето, децата, но и ловот и природата, која понекогаш се поистоветувала со Селена, божицата на месечината, им давала на Грците тркалезна торта или тесто. На него често се ставаа свеќи за да свети како месечина. За оваа торта со свеќа се вели дека е претходник на денешната роденденска торта.

Низ вековите, традицијата се преселила од боговите кон луѓето, а во средниот век во земјите од германско говорно подрачје се славел таканаречениот Киндерфест (германски „детски фестивал“ или „детски празник“).

Родителите кои можеа да си го дозволат тоа на своите деца на овој ден им подарија торта и свеќи – една свеќа за секоја година од животот и друга како симбол на следната година. Од ова се разви традицијата на торта со свеќи, која ја знаеме и денес.

Во тие денови на децата не им подаруваа други роденденски подароци, туку само убави желби.

Меѓутоа, во христијанските земји, децата обично добивале подароци или за Божиќ или за својот Бог.

Особено по Втората светска војна, кога сè повеќе луѓе – барем во западните земји – можеа да си го дозволат тоа, родендените станаа она што го знаеме денес: забави со торти, свеќи и подароци.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО