Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Потценет фактор во развојот на цела цивилизација: Зошто имаме веѓи?

-Реклама-

Никогаш не ја потценувајте моќта на веѓите.

Реклама

Кај луѓето, веѓите имаат неколку клучни функции. Прво, тие помагаат да се спречи потта да капе во нашите очи и да ни го замати видот.

-Реклама-

Второ, и најинтригантно, веѓите се важна алатка за невербална комуникација. Ова може да изгледа едноставно на почетокот, но можете да откриете неколку прилично интересни сознанија за човечкото однесување и еволуција ако малку подлабоко копате во темата за експресивни веѓи.

-Реклама-

Изненадување, флерт, лутина, тага, неверување, збунетост, сочувство и многу други емоции може брзо да се изразат со движења на веѓите.

Можеби најочигледниот израз е крената веѓа, што често укажува на изненадување. Тоа е затоа што вашите очи ќе се отворат широко во моментите на почетен шок во обид да заземете што е можно поголем дел од околната сцена, што ќе предизвика вашите веѓи да се подигнат.

Луѓето лесно можат да го препознаат овој знак кај другите, што ни овозможува да ја измериме внатрешната емоционална состојба на оние околу нас.

Исто така, веѓите се креваат кога сме заинтересирани, нагласувајќи како нашите очи се широко отворени за се што е пред нас. Ова е причината зошто ги креваме веѓите кога флертуваме или се вклучуваме во разговор.

Потсвесна реакција
Повеќето од овие движења на веѓите се потсвесни, а постојат докази дека одредени едноставни изрази се универзални низ културите, што укажува дека тие се „вкорениле“ во нас преку еволуцијата.

Сепак, другите аспекти на изразување на веѓите се специфични за културата. Една интересна студија од 2011 година сугерира дека различните култури се потпираат на веѓите за изразување повеќе од другите.

На пример, беше откриено дека кинеските учесници во студијата повеќе ги користат очите за да ги претстават изразите на лицето, додека групата што истражувачите ја нарекоа „западни белци“ се потпираа на нивните веѓи и уста.

Покрај изразувањето емоции, веѓите играат важна улога и во препознавањето на лицето. Луѓето се исклучително вешти во препознавање на лица, пишува IFLScience.

Истражувањата покажаа дека веѓите играат важна улога во нашето акутно препознавање на лицето, можеби исто колку и самите очи.

Еден труд од 2003 година на оваа тема објаснува:

„Откривме дека отсуството на веѓи на познатите лица доведува до многу големо и значително оштетување во перформансите на препознавање. Всушност, значително поголемо намалување на препознавањето на лицето е забележано во отсуство на веѓи отколку во отсуство на очи“.

Забележливо е и дека веѓите на хомо сапиенс не се како оние на нашите далечни роднини. Имаме мазно чело со повидливи веѓи кои се способни за поголем опсег на движење, за разлика од повеќето наши изумрени предци, како што е Homo heidelbergensis, кои имаа тешки и вкочанети веѓи.

Студијата од 2018 година го истражуваше ова и заклучи дека нашите префинети веѓи се голем фактор во нашата еволуција, овозможувајќи ни да развиеме суптилни комуникациски вештини.

На некој начин нашите веѓи ни помогнаа да станеме луѓе.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Потценет фактор во развојот на цела цивилизација: Зошто имаме веѓи?

-Реклама-

Никогаш не ја потценувајте моќта на веѓите.

Реклама

Кај луѓето, веѓите имаат неколку клучни функции. Прво, тие помагаат да се спречи потта да капе во нашите очи и да ни го замати видот.

Второ, и најинтригантно, веѓите се важна алатка за невербална комуникација. Ова може да изгледа едноставно на почетокот, но можете да откриете неколку прилично интересни сознанија за човечкото однесување и еволуција ако малку подлабоко копате во темата за експресивни веѓи.

Изненадување, флерт, лутина, тага, неверување, збунетост, сочувство и многу други емоции може брзо да се изразат со движења на веѓите.

Можеби најочигледниот израз е крената веѓа, што често укажува на изненадување. Тоа е затоа што вашите очи ќе се отворат широко во моментите на почетен шок во обид да заземете што е можно поголем дел од околната сцена, што ќе предизвика вашите веѓи да се подигнат.

Луѓето лесно можат да го препознаат овој знак кај другите, што ни овозможува да ја измериме внатрешната емоционална состојба на оние околу нас.

Исто така, веѓите се креваат кога сме заинтересирани, нагласувајќи како нашите очи се широко отворени за се што е пред нас. Ова е причината зошто ги креваме веѓите кога флертуваме или се вклучуваме во разговор.

Потсвесна реакција
Повеќето од овие движења на веѓите се потсвесни, а постојат докази дека одредени едноставни изрази се универзални низ културите, што укажува дека тие се „вкорениле“ во нас преку еволуцијата.

Сепак, другите аспекти на изразување на веѓите се специфични за културата. Една интересна студија од 2011 година сугерира дека различните култури се потпираат на веѓите за изразување повеќе од другите.

На пример, беше откриено дека кинеските учесници во студијата повеќе ги користат очите за да ги претстават изразите на лицето, додека групата што истражувачите ја нарекоа „западни белци“ се потпираа на нивните веѓи и уста.

Покрај изразувањето емоции, веѓите играат важна улога и во препознавањето на лицето. Луѓето се исклучително вешти во препознавање на лица, пишува IFLScience.

Истражувањата покажаа дека веѓите играат важна улога во нашето акутно препознавање на лицето, можеби исто колку и самите очи.

Еден труд од 2003 година на оваа тема објаснува:

„Откривме дека отсуството на веѓи на познатите лица доведува до многу големо и значително оштетување во перформансите на препознавање. Всушност, значително поголемо намалување на препознавањето на лицето е забележано во отсуство на веѓи отколку во отсуство на очи“.

Забележливо е и дека веѓите на хомо сапиенс не се како оние на нашите далечни роднини. Имаме мазно чело со повидливи веѓи кои се способни за поголем опсег на движење, за разлика од повеќето наши изумрени предци, како што е Homo heidelbergensis, кои имаа тешки и вкочанети веѓи.

Студијата од 2018 година го истражуваше ова и заклучи дека нашите префинети веѓи се голем фактор во нашата еволуција, овозможувајќи ни да развиеме суптилни комуникациски вештини.

На некој начин нашите веѓи ни помогнаа да станеме луѓе.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО