Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Трик кој ќе ве натера да заборавите на кондензацијата

-Реклама-

Модерните прозорци имаат многу предности: ја намалуваат бучавата од улицата, ја задржуваат топлината и многу повеќе. Но, како што често се случува во животот, сè има предности и недостатоци.

Реклама

Неколку дена по инсталацијата, на прозорците се формира обилна кондензација. Зошто се случува и како да го спречиме?

-Реклама-

Причината е разликата помеѓу температурата на воздухот во просторијата и температурата на воздухот надвор. Стаклото е она што ги дели овие две средини. Кога ќе стигне пареата се претвора во вода и се таложи во форма на кондензација, пишува „Firenews“.

-Реклама-

Во ладна и прилично влажна просторија, веројатноста за кондензација е поголема. Обично не се формира во топла и сува просторија. По правило, на дрвените прозорци има многу мали пукнатини, низ кои постојано влегува многу сув воздух од улицата, со што се намалува влажноста во просторијата.

За жал, испотените прозорци не се само естетски проблем. Кондензацијата укажува на нездрава микроклима во станот. Високата влажност доведува до појава на разни видови габи и мувла. Недоволната вентилација придонесува за акумулација на јаглерод диоксид и ја зголемува концентрацијата на штетни материи во воздухот. Поради тоа, станарите почнуваат да се чувствуваат лошо, пренесува Јутарњи.хр.

Како да се спречи кондензација?

– Проверете ја вентилацијата. Можеби е затнат или е потребна поголема решетка. Покрај тоа, можете да инсталирате аспиратор во кујната.

– Проверете дали има пукнатини. Низ нив продираат ладен воздух и влага и ја ладат целата структура.

– Не правете ги прозорските прагови премногу широки. Погрижете се радијаторот да не е покриен со дебели завеси.

– Изолирајте ги ѕидовите. Ќе мора да ангажирате експерти за надворешна изолација, но резултатот вреди целиот труд и трошоци. Ѕидовите ќе ја задржат топлината во зима, а студот во лето.

– Отстранете ги растенијата или аквариумот од прозорецот. Тие можат да послужат како извор на вишок на влага.

– Обидете се да ја намалите влажноста во просторијата.

– Поставувањето на прозорците доверете го само на искусни монтери и надгледувајте го процесот на работа.

– Речиси сите модерни прозорци се опремени со прилагодливи системи. Правилното и навремено прилагодување на прозорецот ќе ви помогне да го пронајдете вистинскиот начин на вентилација.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Трик кој ќе ве натера да заборавите на кондензацијата

-Реклама-

Модерните прозорци имаат многу предности: ја намалуваат бучавата од улицата, ја задржуваат топлината и многу повеќе. Но, како што често се случува во животот, сè има предности и недостатоци.

Реклама

Неколку дена по инсталацијата, на прозорците се формира обилна кондензација. Зошто се случува и како да го спречиме?

Причината е разликата помеѓу температурата на воздухот во просторијата и температурата на воздухот надвор. Стаклото е она што ги дели овие две средини. Кога ќе стигне пареата се претвора во вода и се таложи во форма на кондензација, пишува „Firenews“.

Во ладна и прилично влажна просторија, веројатноста за кондензација е поголема. Обично не се формира во топла и сува просторија. По правило, на дрвените прозорци има многу мали пукнатини, низ кои постојано влегува многу сув воздух од улицата, со што се намалува влажноста во просторијата.

За жал, испотените прозорци не се само естетски проблем. Кондензацијата укажува на нездрава микроклима во станот. Високата влажност доведува до појава на разни видови габи и мувла. Недоволната вентилација придонесува за акумулација на јаглерод диоксид и ја зголемува концентрацијата на штетни материи во воздухот. Поради тоа, станарите почнуваат да се чувствуваат лошо, пренесува Јутарњи.хр.

Како да се спречи кондензација?

– Проверете ја вентилацијата. Можеби е затнат или е потребна поголема решетка. Покрај тоа, можете да инсталирате аспиратор во кујната.

– Проверете дали има пукнатини. Низ нив продираат ладен воздух и влага и ја ладат целата структура.

– Не правете ги прозорските прагови премногу широки. Погрижете се радијаторот да не е покриен со дебели завеси.

– Изолирајте ги ѕидовите. Ќе мора да ангажирате експерти за надворешна изолација, но резултатот вреди целиот труд и трошоци. Ѕидовите ќе ја задржат топлината во зима, а студот во лето.

– Отстранете ги растенијата или аквариумот од прозорецот. Тие можат да послужат како извор на вишок на влага.

– Обидете се да ја намалите влажноста во просторијата.

– Поставувањето на прозорците доверете го само на искусни монтери и надгледувајте го процесот на работа.

– Речиси сите модерни прозорци се опремени со прилагодливи системи. Правилното и навремено прилагодување на прозорецот ќе ви помогне да го пронајдете вистинскиот начин на вентилација.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО