Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Шест работи кои можете да ги исчистите со кафе

-Реклама-

Од тави за одмастување до отстранување на гребнатини, талогот од кафе има изненадувачки широк опсег на употреба во чистењето на домаќинствата.

Реклама

Иако талогот од кафе можеби нема толку многу намена како другите кујнски производи како лимони или сода бикарбона, кога станува збор за чистење, постојат неколку уредни трикови кои можат да му дадат втор живот на талогот од кафето.

-Реклама-

1. Нежно исчистете ги и обезмастете ги садовите
Талогот од кафе делува на два начина за да ги отстрани наслагите, вклучително и тврдоглавото масло и маснотии, од тенџерињата и тавите. Структурата на слојот од кафе му дава малку абразивен квалитет кој може да ја исчисти изгорената храна од површината на садовите.

-Реклама-

Талогот од кафе спаѓа во категоријата „благ абразив“, така што, како сода бикарбона, безбедно е да се користи дури и на чувствителни нелепливи површини за готвење како тефлон.

За да користите талог од кафе за миење тенџериња и тави, наполнете го садот од една третина до половина со топла вода со сапуница и додадете една кафена лажичка кафе. Потоа употребете не-абразивен сунѓер за нежно да го исчистите садот. Добро исплакнете и исушете како и обично.

2. Намокрете ги решетките за шпоретот и на скарата
Својствата за одмастување и чистење на талогот од кафе, исто така, го олеснуваат чистењето на шпоретите и решетките за скара, елиминирајќи ги наслагите од маснотии и залепената храна.

Измешајте една до две лажици кафе со топла вода, или во мијалник или во голема пластична кеса, и користете ја како средство за навлажнување како пригоден метод за чистење на решетки од шпоретот и решетки за скара. По 45 минути натопување, избришете ги наслагите со сунѓер или исплакнете со вода.

3. Апсорбирајте непријатни мириси од фрижидерот
Дури и најуредните, добро одржувани фрижидери од време на време можат да добијат непријатен мирис, без разлика дали старата храна ќе остане незабележана или ќе се излее.

Откако ќе ја исчистите причината за мирисот, ставете мала чинија или шолја за кафе во фрижидер за да ги апсорбира долготрајните мириси. Азотот во кафето реагира со јаглеродот, неутрализирајќи ги и отстранувајќи ги непријатните мириси.

4. Отстранете ги мирисите од вашите раце
Исто како и со непријатните мириси во фрижидерот, талогот од кафе може да помогне да се неутрализираат силните мириси на храна како лук и кромид на вашите раце. Едноставно втријте мала лажичка кафе меѓу дланките за да ги отстраните непријатните мириси. Како бонус, талогот од кафе нежно ќе ги пилинг вашите раце, отстранувајќи ја мртвата кожа и правејќи ги помеки.

5. Отстранете ги гребаниците од дрвениот мебел и подот
Кога дрвениот мебел или подот се изгребани, талогот од кафе може да се користи за обновување на финишот.

Направете густа паста со мешање на талогот со мала количина вода или масло за јадење и нанесете ја на гребаниците. Нежно втријте го во погодените области и оставете го да отстои 10 до 15 минути. Потоа избришете го вишокот остаток и исушете го дрвото со полирање. Повторете ја постапката доколку е потребно за целосно да ја покриете штетата.

6. Набијте ја пепелта за полесно чистење на каминот
Чистењето на камин е неуредна, фрустрирачка работа; дури и најбавното, најметодичното лопата може да остави пепел и прашина насекаде. За да спречите да се формираат облаци од пепел и други фини честички при лопатата, посипете кафе врз пепелта пред да ја чистите. Кафето ќе ја зацврсти пепелта, што ќе го олесни собирањето и фрлањето.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Шест работи кои можете да ги исчистите со кафе

-Реклама-

Од тави за одмастување до отстранување на гребнатини, талогот од кафе има изненадувачки широк опсег на употреба во чистењето на домаќинствата.

Реклама

Иако талогот од кафе можеби нема толку многу намена како другите кујнски производи како лимони или сода бикарбона, кога станува збор за чистење, постојат неколку уредни трикови кои можат да му дадат втор живот на талогот од кафето.

1. Нежно исчистете ги и обезмастете ги садовите
Талогот од кафе делува на два начина за да ги отстрани наслагите, вклучително и тврдоглавото масло и маснотии, од тенџерињата и тавите. Структурата на слојот од кафе му дава малку абразивен квалитет кој може да ја исчисти изгорената храна од површината на садовите.

Талогот од кафе спаѓа во категоријата „благ абразив“, така што, како сода бикарбона, безбедно е да се користи дури и на чувствителни нелепливи површини за готвење како тефлон.

За да користите талог од кафе за миење тенџериња и тави, наполнете го садот од една третина до половина со топла вода со сапуница и додадете една кафена лажичка кафе. Потоа употребете не-абразивен сунѓер за нежно да го исчистите садот. Добро исплакнете и исушете како и обично.

2. Намокрете ги решетките за шпоретот и на скарата
Својствата за одмастување и чистење на талогот од кафе, исто така, го олеснуваат чистењето на шпоретите и решетките за скара, елиминирајќи ги наслагите од маснотии и залепената храна.

Измешајте една до две лажици кафе со топла вода, или во мијалник или во голема пластична кеса, и користете ја како средство за навлажнување како пригоден метод за чистење на решетки од шпоретот и решетки за скара. По 45 минути натопување, избришете ги наслагите со сунѓер или исплакнете со вода.

3. Апсорбирајте непријатни мириси од фрижидерот
Дури и најуредните, добро одржувани фрижидери од време на време можат да добијат непријатен мирис, без разлика дали старата храна ќе остане незабележана или ќе се излее.

Откако ќе ја исчистите причината за мирисот, ставете мала чинија или шолја за кафе во фрижидер за да ги апсорбира долготрајните мириси. Азотот во кафето реагира со јаглеродот, неутрализирајќи ги и отстранувајќи ги непријатните мириси.

4. Отстранете ги мирисите од вашите раце
Исто како и со непријатните мириси во фрижидерот, талогот од кафе може да помогне да се неутрализираат силните мириси на храна како лук и кромид на вашите раце. Едноставно втријте мала лажичка кафе меѓу дланките за да ги отстраните непријатните мириси. Како бонус, талогот од кафе нежно ќе ги пилинг вашите раце, отстранувајќи ја мртвата кожа и правејќи ги помеки.

5. Отстранете ги гребаниците од дрвениот мебел и подот
Кога дрвениот мебел или подот се изгребани, талогот од кафе може да се користи за обновување на финишот.

Направете густа паста со мешање на талогот со мала количина вода или масло за јадење и нанесете ја на гребаниците. Нежно втријте го во погодените области и оставете го да отстои 10 до 15 минути. Потоа избришете го вишокот остаток и исушете го дрвото со полирање. Повторете ја постапката доколку е потребно за целосно да ја покриете штетата.

6. Набијте ја пепелта за полесно чистење на каминот
Чистењето на камин е неуредна, фрустрирачка работа; дури и најбавното, најметодичното лопата може да остави пепел и прашина насекаде. За да спречите да се формираат облаци од пепел и други фини честички при лопатата, посипете кафе врз пепелта пред да ја чистите. Кафето ќе ја зацврсти пепелта, што ќе го олесни собирањето и фрлањето.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО