Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

НИ ДОАЃА ГОЛЕМ И ТЕЖОК ПРАЗНИК: На овој ден жените НИКАКО не треба да го прават ова!

-Реклама-

Во петок на 27 октомври се празнува Преподобна Параскева-Петковден. Во народот позната како света Петка.

Реклама

Родена е кон крајот на деветиот или пак на почетокот на десетиот век во градот Епифат кој што се наоѓа помеѓу градот Силимвије и Цариград, на ден петок па и отаму доаѓа и нејзиното име Параскева што во превод од грчкиот јазик значи петок.

-Реклама-

Ова е еден од празниците што нашиот народ најмногу ги прославува, а познат е и како Петковден. Се празнува во секој крај.

-Реклама-

Секаде има свои обичаи, но сите носат вино, лепче и пченица во црква.

Во народните верувања се вели дека на овој ден не се работат тешки рачни работи, посебно жените не треба да месат леб и да перат, зошто се верува дека ќе им трнат рацете цела година.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

НИ ДОАЃА ГОЛЕМ И ТЕЖОК ПРАЗНИК: На овој ден жените НИКАКО не треба да го прават ова!

-Реклама-

Во петок на 27 октомври се празнува Преподобна Параскева-Петковден. Во народот позната како света Петка.

Реклама

Родена е кон крајот на деветиот или пак на почетокот на десетиот век во градот Епифат кој што се наоѓа помеѓу градот Силимвије и Цариград, на ден петок па и отаму доаѓа и нејзиното име Параскева што во превод од грчкиот јазик значи петок.

Ова е еден од празниците што нашиот народ најмногу ги прославува, а познат е и како Петковден. Се празнува во секој крај.

Секаде има свои обичаи, но сите носат вино, лепче и пченица во црква.

Во народните верувања се вели дека на овој ден не се работат тешки рачни работи, посебно жените не треба да месат леб и да перат, зошто се верува дека ќе им трнат рацете цела година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО