Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Дали дезодорансот предизвикува рак на дојка? Еве што вели истражувањето

-Реклама-

Гласините кои ги поврзуваат дезодорансите со ризикот од рак на дојка датираат од пред неколку децении. Некои веруваат дека се започнало со лажна е-пошта во 1990-тите.

Реклама

Нема цврсти научни докази кои ја поврзуваат употребата на дезодоранси и антиперспиранти со развојот на рак на дојка, објави американскиот Национален институт за рак.

-Реклама-

Еве што велат онкологот за зрачење Чирагом Шахом и онкологот Тифани Онгер.

-Реклама-

„Возраста, употребата на хормонска заместителна терапија и семејната историја се едни од најголемите фактори на ризик за рак на дојка. Ова се работите на кои веројатно треба повеќе да се фокусираме кога станува збор за ризикот од рак на дојка“, наведува др. Шах.

Дезодоранс и рак: Што покажува истражувањето

Дали е направена голема студија за можната врска помеѓу ракот на дојката и дезодорансот? Не навистина. Американското здружение за рак го опиша истражувањето како „ограничено“.

Иако многу се пишуваше за можната поврзаност помеѓу употребата на антиперспиранти и ракот на дојката, резултатите од различните студии не покажаа јасна поврзаност, пренесува Вечерњи лист.

„Чувствувајте се удобно со користење на кој било дезодоранс што сакате да го користите“, рече др. Онгер од Клиниката во Кливленд.

Што има во дезодорансот?

Најверојатно ќе најдете неколку потенцијални хемиски отрови на списокот со состојки, како што се:

Парабени. Овие конзерванси кои се наоѓаат во многу производи за лична нега можат да имитираат естроген и да го нарушат природното производство на хормони во вашето тело.

Триклосан. Триклосан е класифициран како пестицид, но неговата ефикасност во спречувањето на растот на бактериите го направила состојка во антибактериски сапуни, паста за заби, шминка и многу повеќе.

Фталати. Овие пластификатори постојат во многу предмети за домаќинството, иако многу производи што содржат фталати се отстранети од полиците на продавниците за безбедност на потрошувачите.

Пропилен гликол. Најчесто познат по неговата употреба во антифризот (што звучи загрижувачки), глобалните организации го прогласија за безбеден за употреба во секојдневната храна, лекови и козметика.

Со оглед на зголеменото внимание на хемикалиите и ризикот од рак, тоа е список што може да предизвика загриженост. Сепак, нема убедливи студии кои ги поврзуваат хемикалиите во дезодорансите и антиперспирантите со ракот на дојката.

А што е со алуминиумот?
Кога станува збор за ризикот од рак на дојка, алуминиумот (кој обично не е во обичниот дезодоранс) добива најголемо внимание. Алуминиумското соединение во антиперспирантот делува така што ги блокира каналите за пот во пазувите, така што потта не стигнува до површината на вашата кожа. Ова спречува непријатните траги од пот да бидат видливи на вашата облека.

„Некои веруваат дека овој ефект на алуминиум може да има ефекти слични на естроген ако вашата кожа секојдневно го апсорбира. (Студиите велат дека естрогенот може да го промовира развојот и растот на клетките на ракот на дојката.) Но, ништо не покажало дека алуминиумот во дезодорансот произведува ефекти слични на естроген или предизвикува рак на дојка, вели др. Шах.

Зошто не можете да носите дезодоранс на мамограм?
Секој што оди на мамографија е замолен да не користи дезодоранс или антиперспирант. Звучи сомнително, нели? Но, причината за барањето всушност нема никаква врска со потенцијалниот ризик од рак.

Всушност, алуминиумот во производите за пазувите може да се појави како бели дамки на мамографските слики и да ја комплицира проценката.

„Ние само сакаме да спречиме каква било конфузија“, објаснува др. Онгер.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Дали дезодорансот предизвикува рак на дојка? Еве што вели истражувањето

-Реклама-

Гласините кои ги поврзуваат дезодорансите со ризикот од рак на дојка датираат од пред неколку децении. Некои веруваат дека се започнало со лажна е-пошта во 1990-тите.

Реклама

Нема цврсти научни докази кои ја поврзуваат употребата на дезодоранси и антиперспиранти со развојот на рак на дојка, објави американскиот Национален институт за рак.

Еве што велат онкологот за зрачење Чирагом Шахом и онкологот Тифани Онгер.

„Возраста, употребата на хормонска заместителна терапија и семејната историја се едни од најголемите фактори на ризик за рак на дојка. Ова се работите на кои веројатно треба повеќе да се фокусираме кога станува збор за ризикот од рак на дојка“, наведува др. Шах.

Дезодоранс и рак: Што покажува истражувањето

Дали е направена голема студија за можната врска помеѓу ракот на дојката и дезодорансот? Не навистина. Американското здружение за рак го опиша истражувањето како „ограничено“.

Иако многу се пишуваше за можната поврзаност помеѓу употребата на антиперспиранти и ракот на дојката, резултатите од различните студии не покажаа јасна поврзаност, пренесува Вечерњи лист.

„Чувствувајте се удобно со користење на кој било дезодоранс што сакате да го користите“, рече др. Онгер од Клиниката во Кливленд.

Што има во дезодорансот?

Најверојатно ќе најдете неколку потенцијални хемиски отрови на списокот со состојки, како што се:

Парабени. Овие конзерванси кои се наоѓаат во многу производи за лична нега можат да имитираат естроген и да го нарушат природното производство на хормони во вашето тело.

Триклосан. Триклосан е класифициран како пестицид, но неговата ефикасност во спречувањето на растот на бактериите го направила состојка во антибактериски сапуни, паста за заби, шминка и многу повеќе.

Фталати. Овие пластификатори постојат во многу предмети за домаќинството, иако многу производи што содржат фталати се отстранети од полиците на продавниците за безбедност на потрошувачите.

Пропилен гликол. Најчесто познат по неговата употреба во антифризот (што звучи загрижувачки), глобалните организации го прогласија за безбеден за употреба во секојдневната храна, лекови и козметика.

Со оглед на зголеменото внимание на хемикалиите и ризикот од рак, тоа е список што може да предизвика загриженост. Сепак, нема убедливи студии кои ги поврзуваат хемикалиите во дезодорансите и антиперспирантите со ракот на дојката.

А што е со алуминиумот?
Кога станува збор за ризикот од рак на дојка, алуминиумот (кој обично не е во обичниот дезодоранс) добива најголемо внимание. Алуминиумското соединение во антиперспирантот делува така што ги блокира каналите за пот во пазувите, така што потта не стигнува до површината на вашата кожа. Ова спречува непријатните траги од пот да бидат видливи на вашата облека.

„Некои веруваат дека овој ефект на алуминиум може да има ефекти слични на естроген ако вашата кожа секојдневно го апсорбира. (Студиите велат дека естрогенот може да го промовира развојот и растот на клетките на ракот на дојката.) Но, ништо не покажало дека алуминиумот во дезодорансот произведува ефекти слични на естроген или предизвикува рак на дојка, вели др. Шах.

Зошто не можете да носите дезодоранс на мамограм?
Секој што оди на мамографија е замолен да не користи дезодоранс или антиперспирант. Звучи сомнително, нели? Но, причината за барањето всушност нема никаква врска со потенцијалниот ризик од рак.

Всушност, алуминиумот во производите за пазувите може да се појави како бели дамки на мамографските слики и да ја комплицира проценката.

„Ние само сакаме да спречиме каква било конфузија“, објаснува др. Онгер.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО