Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Четири секојдневни навики кои го забрзуваат стареењето

-Реклама-

Има ли тајна за долговечноста? Можеби не, но нашите навики и начин на живот секако имаат големо влијание врз процесот на стареење и појавата на болести (дури и сериозни), што ни овозможува да избереме дали ќе живееме краток живот или, напротив, долг и здрав. .

Реклама

Еве неколку секојдневни навики кои предизвикуваат прерано стареење и кои, доколку правилно се коригираат, можат да направат да се чувствуваме (и изгледаме) помлади, продолжувајќи ги нашите здрави години:

-Реклама-

1. Стрес
Главната причина за предвременото стареење секако е стресот – го зголемува ризикот од проблеми со срцето, висок крвен притисок и други хронични патологии. Понатаму, може да има директно влијание врз стареењето на нашите клетки.

-Реклама-

Истражувањето спроведено од Медицинскиот факултет Харвард открива дека хроничниот стрес ги скратува теломерите, структурите во клетките што ја содржат нашата ДНК: ако теломерите станат премногу кратки, клетката исто така може да умре. Смртта на клетките може да доведе не само до забрзано стареење, туку и до поголем ризик од срцеви проблеми и рак.

2. Јадење премногу црвено месо
Исхраната исто така игра важна улога во предвременото стареење. Поточно, честото внесување црвено месо би ги скратило годините од животот. Една неодамнешна студија спроведена во САД на повеќе од еден милион луѓе ја анализирала корелацијата помеѓу консумирањето црвено месо и појавата на исхемична срцева болест (земајќи ја предвид не само исхраната, туку и факторите кои не се поврзани со исхраната).

Пациентите кои консумирале дури и минимални количини црвено месо (особено преработено, како што се суво месо и колбаси) имале поголем ризик за развој на патологија во споредба со оние кои не го консумирале (заменувајќи го внесот на месни протеини со храна од растителна основа). .

3. Консумација на алкохол
Консумацијата на алкохол, исто така, промовира предвремено стареење на нашите клетки бидејќи ги дехидрира ткивата и предизвикува воспаление на кожата (црвенило на лицето, скршени капилари и оток) што ја прави кожата да изгледа постара отколку што е.

Студијата спроведена на 3.200 жени истакна дека консумирањето алкохол го поттикнува стареењето на лицето: жените кои пијат големи количини алкохол (повеќе од осум пијалоци неделно) имаат повеќе брчки, темни кругови и видливи капилари во споредба со оние кои пијат умерено или воопшто не пијат.

4. Се движите малку
Конечно, неактивноста и седентарен начин на живот исто така може да придонесат за побрзо стареење. Не е тајна дека активниот живот и постојаната физичка активност (дури и умерена) можат да ни помогнат да го зачуваме нашето здравје и да го продолжиме животниот век за многу години.

Дури и само 15 минути дневно се доволни за многу здравствени придобивки. Неодамнешните истражувања покажаа намалување на ризикот од прерана смрт за 28% кај луѓето кои постојано тренираат најмалку 150 минути неделно.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Четири секојдневни навики кои го забрзуваат стареењето

-Реклама-

Има ли тајна за долговечноста? Можеби не, но нашите навики и начин на живот секако имаат големо влијание врз процесот на стареење и појавата на болести (дури и сериозни), што ни овозможува да избереме дали ќе живееме краток живот или, напротив, долг и здрав. .

Реклама

Еве неколку секојдневни навики кои предизвикуваат прерано стареење и кои, доколку правилно се коригираат, можат да направат да се чувствуваме (и изгледаме) помлади, продолжувајќи ги нашите здрави години:

1. Стрес
Главната причина за предвременото стареење секако е стресот – го зголемува ризикот од проблеми со срцето, висок крвен притисок и други хронични патологии. Понатаму, може да има директно влијание врз стареењето на нашите клетки.

Истражувањето спроведено од Медицинскиот факултет Харвард открива дека хроничниот стрес ги скратува теломерите, структурите во клетките што ја содржат нашата ДНК: ако теломерите станат премногу кратки, клетката исто така може да умре. Смртта на клетките може да доведе не само до забрзано стареење, туку и до поголем ризик од срцеви проблеми и рак.

2. Јадење премногу црвено месо
Исхраната исто така игра важна улога во предвременото стареење. Поточно, честото внесување црвено месо би ги скратило годините од животот. Една неодамнешна студија спроведена во САД на повеќе од еден милион луѓе ја анализирала корелацијата помеѓу консумирањето црвено месо и појавата на исхемична срцева болест (земајќи ја предвид не само исхраната, туку и факторите кои не се поврзани со исхраната).

Пациентите кои консумирале дури и минимални количини црвено месо (особено преработено, како што се суво месо и колбаси) имале поголем ризик за развој на патологија во споредба со оние кои не го консумирале (заменувајќи го внесот на месни протеини со храна од растителна основа). .

3. Консумација на алкохол
Консумацијата на алкохол, исто така, промовира предвремено стареење на нашите клетки бидејќи ги дехидрира ткивата и предизвикува воспаление на кожата (црвенило на лицето, скршени капилари и оток) што ја прави кожата да изгледа постара отколку што е.

Студијата спроведена на 3.200 жени истакна дека консумирањето алкохол го поттикнува стареењето на лицето: жените кои пијат големи количини алкохол (повеќе од осум пијалоци неделно) имаат повеќе брчки, темни кругови и видливи капилари во споредба со оние кои пијат умерено или воопшто не пијат.

4. Се движите малку
Конечно, неактивноста и седентарен начин на живот исто така може да придонесат за побрзо стареење. Не е тајна дека активниот живот и постојаната физичка активност (дури и умерена) можат да ни помогнат да го зачуваме нашето здравје и да го продолжиме животниот век за многу години.

Дури и само 15 минути дневно се доволни за многу здравствени придобивки. Неодамнешните истражувања покажаа намалување на ризикот од прерана смрт за 28% кај луѓето кои постојано тренираат најмалку 150 минути неделно.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО