Friday, December 1, 2023
4.8 C
Skopje
spot_img

Фотографија која ги подели социјалните мрежи: Колку различни бои гледате?

-Реклама-

На сликата има нијанси на виолетова, а на социјалната мрежа Х тврдат дека гледаат три, девет, можеби 11 нијанси, а некои тврдат дека гледаат и 20.

Реклама

Како што пишува британски Метро, ​​одговорот не е едноставен. Колку бои и нијанси гледате зависи од екранот на вашиот уред, односно од поставките за осветлување и режимот на работа, како и од осветлувањето на просторијата.

-Реклама-

Тоа е т.н „Илузијата на Мах бенд“ е именувана по физичар кој открил дека мозокот е збунет од транзициите помеѓу нијанси кога гледа различни нијанси. Ова е причината зошто има толку многу различни одговори. Покрај тоа, мрежницата во окото создава различна слика за секој набљудувач.

На пример, мажите обично ги перцепираат нијансите полошо од жените, но тие подобро ги препознаваат деталите на подвижните слики, а тоа, велат тие, е резултат на еволуцијата.

Се вели дека жените се подобри во откривањето на нијанси бидејќи тоа им помогнало во времиња кога човечкото општество беше поделено на собирачи (најчесто жени) и ловци (најчесто мажи). Заедно со подоброто препознавање на боите, се вели дека жените се подобри во одредувањето кое овошје е доволно зрело за берење, а мажите со подобра перцепција за деталите на подвижните слики се поуспешни во ловот.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Фотографија која ги подели социјалните мрежи: Колку различни бои гледате?

Реклама

На сликата има нијанси на виолетова, а на социјалната мрежа Х тврдат дека гледаат три, девет, можеби 11 нијанси, а некои тврдат дека гледаат и 20.

Како што пишува британски Метро, ​​одговорот не е едноставен. Колку бои и нијанси гледате зависи од екранот на вашиот уред, односно од поставките за осветлување и режимот на работа, како и од осветлувањето на просторијата.

Тоа е т.н „Илузијата на Мах бенд“ е именувана по физичар кој открил дека мозокот е збунет од транзициите помеѓу нијанси кога гледа различни нијанси. Ова е причината зошто има толку многу различни одговори. Покрај тоа, мрежницата во окото создава различна слика за секој набљудувач.

На пример, мажите обично ги перцепираат нијансите полошо од жените, но тие подобро ги препознаваат деталите на подвижните слики, а тоа, велат тие, е резултат на еволуцијата.

Се вели дека жените се подобри во откривањето на нијанси бидејќи тоа им помогнало во времиња кога човечкото општество беше поделено на собирачи (најчесто жени) и ловци (најчесто мажи). Заедно со подоброто препознавање на боите, се вели дека жените се подобри во одредувањето кое овошје е доволно зрело за берење, а мажите со подобра перцепција за деталите на подвижните слики се поуспешни во ловот.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО