Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Како да ја имате најубавата кисела зелка?

-Реклама-

По подготовката на ајварот, домаќинките се фаќаат за киселата зелка. Сепак, дури и по долгогодишно искуство, на многумина им се случува нивната кисела зелка брзо да се распадне.

Реклама

Затоа ви носиме три лесни трикови и основни правила со кои ќе ја направите најубавата кисела зелка.

-Реклама-

Наједноставниот рецепт

-Реклама-

Еден килограм сол се додава на 30 килограми зелка. Првите лисја се отстрануваат, на коренот се засекува крстче и зелките се ставаат во буре. Бидејќи се кружни и невозможно е убаво да се преклопат, неколку глави зелка треба да се исечат на четвртини и половини и да се турнат меѓу целите, така што сите да стојат цврсто.

Потоа истурете вода во бурето, така што тоа ќе биде два прста над зелките на врвот и ставете дрвена или пластична преса одозгора.

Над пресата, луѓето обично ставаат камен или поголема тегла исполнета со вода, а тоа е добро кога бурето е полно до работ. Но, ако ви остане простор, ризикувате зелката да се расипе побрзо, поради приливот на воздух.

Во овој случај, најдобро е да наполните поголема најлонска кеса со вода и да ја ставите преку зелката.

Температурата е важна

Додека не биде кисела ( за околу еден месец), зелката мора да стои на собна температура. Не смее да биде многу ладно. Зелката треба подоцна да се премести на поладно место, каде што температурата не треба да надминува 5 степени (подрум, гаража).

Контролирајте ја количината на вода

За време на месецот на маринирање, треба да се проверува количината на вода во бурето од време на време, особено во првите денови. Зелката не треба да биде без вода, па додајте по потреба. Ако користите камен или тегла, не заборавајте да ги плакнете барем секој втор ден.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Како да ја имате најубавата кисела зелка?

-Реклама-

По подготовката на ајварот, домаќинките се фаќаат за киселата зелка. Сепак, дури и по долгогодишно искуство, на многумина им се случува нивната кисела зелка брзо да се распадне.

Реклама

Затоа ви носиме три лесни трикови и основни правила со кои ќе ја направите најубавата кисела зелка.

Наједноставниот рецепт

Еден килограм сол се додава на 30 килограми зелка. Првите лисја се отстрануваат, на коренот се засекува крстче и зелките се ставаат во буре. Бидејќи се кружни и невозможно е убаво да се преклопат, неколку глави зелка треба да се исечат на четвртини и половини и да се турнат меѓу целите, така што сите да стојат цврсто.

Потоа истурете вода во бурето, така што тоа ќе биде два прста над зелките на врвот и ставете дрвена или пластична преса одозгора.

Над пресата, луѓето обично ставаат камен или поголема тегла исполнета со вода, а тоа е добро кога бурето е полно до работ. Но, ако ви остане простор, ризикувате зелката да се расипе побрзо, поради приливот на воздух.

Во овој случај, најдобро е да наполните поголема најлонска кеса со вода и да ја ставите преку зелката.

Температурата е важна

Додека не биде кисела ( за околу еден месец), зелката мора да стои на собна температура. Не смее да биде многу ладно. Зелката треба подоцна да се премести на поладно место, каде што температурата не треба да надминува 5 степени (подрум, гаража).

Контролирајте ја количината на вода

За време на месецот на маринирање, треба да се проверува количината на вода во бурето од време на време, особено во првите денови. Зелката не треба да биде без вода, па додајте по потреба. Ако користите камен или тегла, не заборавајте да ги плакнете барем секој втор ден.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО