Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Безалкохолните пива може да го зголемат ризикот од инфекции

-Реклама-

Одлуката за „поздраво“ безалкохолно пиво може да ве изложи на ризик од непријатни бактерии, покажува студијата.

Реклама

Занаетчиските пива со нула алкохол можат да станат места за размножување за труење со храна, како што се E. coli и салмонела, открија американските истражувачи.

-Реклама-

Недостатокот на алкохол и нормалниот процес на подготовка значи дека бактериите живеат повеќе од два месеци.

-Реклама-

Ова значи дека можеби е подобро да се придржувате до обичните пива, во умерени количини, наместо да пиете безалкохолно пиво, предложија тие.

Овие пијалоци често се сметаат за поздрава алтернатива, бидејќи истражувањата покажуваат дека тие ја намалуваат штетата што пиењето му ја нанесува на телото.

Редовното пиење премногу алкохол може да го зголеми ризикот од болести, вклучувајќи срцеви заболувања, заболувања на црниот дроб и рак.

NHS препорачува да пиете не повеќе од 14 единици алкохол неделно – што е еквивалент на шест средни чаши вино или шест литри пиво од 4 отсто, пишува The Sun.

Најновата студија, објавена во Журналот за заштита на храната, ја разгледа потенцијалната опасност што безалкохолните пива можат да ја претставуваат кога станува збор за засолниште на бактерии.

Истражувачите ставаат мали количини од пет видови бактерии, вклучително и E. coli и салмонела во безалкохолни и нискоалкохолни пива.

Пивата потоа биле ставени во складиште на 4 и 14 степени Целзиусови 63 дена за да се види дали бактериите ќе преживеат.

Откриле дека бактериите се развиваат во пивото без алкохол на двете температури.

Пивото со ниска содржина на алкохол, кое имало процент на алкохол од 3,2 ABV, го спречило размножувањето на бактериите на 4 степени Целзиусови, но мали количини биле пронајдени на 14 Целзиусови степени.

Чарлс-Вегдал рече: „Оваа студија ја демонстрира потребата производителите на пијалоци да дадат приоритет и да ги одржуваат плановите за безбедност на храната заедно со практиките специфични за пиварите со низок алкохол и без алкохол“.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Безалкохолните пива може да го зголемат ризикот од инфекции

-Реклама-

Одлуката за „поздраво“ безалкохолно пиво може да ве изложи на ризик од непријатни бактерии, покажува студијата.

Реклама

Занаетчиските пива со нула алкохол можат да станат места за размножување за труење со храна, како што се E. coli и салмонела, открија американските истражувачи.

Недостатокот на алкохол и нормалниот процес на подготовка значи дека бактериите живеат повеќе од два месеци.

Ова значи дека можеби е подобро да се придржувате до обичните пива, во умерени количини, наместо да пиете безалкохолно пиво, предложија тие.

Овие пијалоци често се сметаат за поздрава алтернатива, бидејќи истражувањата покажуваат дека тие ја намалуваат штетата што пиењето му ја нанесува на телото.

Редовното пиење премногу алкохол може да го зголеми ризикот од болести, вклучувајќи срцеви заболувања, заболувања на црниот дроб и рак.

NHS препорачува да пиете не повеќе од 14 единици алкохол неделно – што е еквивалент на шест средни чаши вино или шест литри пиво од 4 отсто, пишува The Sun.

Најновата студија, објавена во Журналот за заштита на храната, ја разгледа потенцијалната опасност што безалкохолните пива можат да ја претставуваат кога станува збор за засолниште на бактерии.

Истражувачите ставаат мали количини од пет видови бактерии, вклучително и E. coli и салмонела во безалкохолни и нискоалкохолни пива.

Пивата потоа биле ставени во складиште на 4 и 14 степени Целзиусови 63 дена за да се види дали бактериите ќе преживеат.

Откриле дека бактериите се развиваат во пивото без алкохол на двете температури.

Пивото со ниска содржина на алкохол, кое имало процент на алкохол од 3,2 ABV, го спречило размножувањето на бактериите на 4 степени Целзиусови, но мали количини биле пронајдени на 14 Целзиусови степени.

Чарлс-Вегдал рече: „Оваа студија ја демонстрира потребата производителите на пијалоци да дадат приоритет и да ги одржуваат плановите за безбедност на храната заедно со практиките специфични за пиварите со низок алкохол и без алкохол“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО