Sunday, May 19, 2024
17.8 C
Skopje

Шест месеци од незапамтената трагедија: Луѓето се собраа пред „Рибникар“ за да им оддадат почит на настраданите

-Реклама-

Веднаш по злосторството бил уапсен неговиот татко Владимир Кецмановиќ, покрената е истрага против неговата мајка, извршени се бројни вештачења и утврдени застрашувачки факти, но едно прашање останало да лебди во воздухот: Зошто?

Реклама

Кој бил мотивот за масакрот во Основното училиште „Владислав Рибникар“ до денес не е познато. Истрагите што ги водеа надлежните органи укажаа на бројни детали, промени во однесувањето, но и на ладнокрвноста на најмладиот масовен убиец досега во светот.

-Реклама-

Сепак, никој сè уште не може да сфати што беше поттик за вакво невидено злосторство.

-Реклама-

Што откри обвинението против таткото на момчето убиец?

Обвинението поднесено против Владимир Кецмановиќ откри што му претходело на злосторството, однесувањето на момчето убиец, неговите родители, но и како тринаесетгодишникот го добил оружјето.

Сомнежот говори дека убиецот поседувал несоодветно обезбедено оружје два дена пред масакрот. Тој тогаш наполнил шест кутии со муниција за пиштолите „Ческа збројевка“ и „Ругер“ со вкупно 92 куршуми, а потоа на 3 мај ги префрлил во ранецот и ги зел со себе во ОУ „Владислав Рибникар“.

– Влегувајќи во приземјето на училиштето, момчето прво пукало во обезбедувачот, а потоа застрелал две ученички кои седеле на масата за дежурни, како и уште една ученичка која била пред клавирот, изјави главниот обвинител на Вишото јавно обвинителство.

Го смирувале нивните крици за помош

Потоа се спуштил по ходникот до канцеларијата за историја, каде имало наставник по историја, студент по историја на пракса, како и 23 малолетни ученици од VII/2 одделение, во кои испукал вкупно 45 куршуми.

Таму уби шест деца и рани пет деца, како и наставничката по историја.

Момчето убиец во изјавата по злосторството тврдеше дека не се сеќава кого убил, ниту на крвта, ниту на лицата на жртвите.

Кога го прашале како се чувствувал додека ги убива своите пријатели, тој одговорил дека тој ден му било непријатно да пука за прв пат без слушалки што го намалуваат звукот.

-Ме смируваа нивните плачења и крици, ладно рече момчето убиец.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Шест месеци од незапамтената трагедија: Луѓето се собраа пред „Рибникар“ за да им оддадат почит на настраданите

-Реклама-

Веднаш по злосторството бил уапсен неговиот татко Владимир Кецмановиќ, покрената е истрага против неговата мајка, извршени се бројни вештачења и утврдени застрашувачки факти, но едно прашање останало да лебди во воздухот: Зошто?

Реклама

Кој бил мотивот за масакрот во Основното училиште „Владислав Рибникар“ до денес не е познато. Истрагите што ги водеа надлежните органи укажаа на бројни детали, промени во однесувањето, но и на ладнокрвноста на најмладиот масовен убиец досега во светот.

Сепак, никој сè уште не може да сфати што беше поттик за вакво невидено злосторство.

Што откри обвинението против таткото на момчето убиец?

Обвинението поднесено против Владимир Кецмановиќ откри што му претходело на злосторството, однесувањето на момчето убиец, неговите родители, но и како тринаесетгодишникот го добил оружјето.

Сомнежот говори дека убиецот поседувал несоодветно обезбедено оружје два дена пред масакрот. Тој тогаш наполнил шест кутии со муниција за пиштолите „Ческа збројевка“ и „Ругер“ со вкупно 92 куршуми, а потоа на 3 мај ги префрлил во ранецот и ги зел со себе во ОУ „Владислав Рибникар“.

– Влегувајќи во приземјето на училиштето, момчето прво пукало во обезбедувачот, а потоа застрелал две ученички кои седеле на масата за дежурни, како и уште една ученичка која била пред клавирот, изјави главниот обвинител на Вишото јавно обвинителство.

Го смирувале нивните крици за помош

Потоа се спуштил по ходникот до канцеларијата за историја, каде имало наставник по историја, студент по историја на пракса, како и 23 малолетни ученици од VII/2 одделение, во кои испукал вкупно 45 куршуми.

Таму уби шест деца и рани пет деца, како и наставничката по историја.

Момчето убиец во изјавата по злосторството тврдеше дека не се сеќава кого убил, ниту на крвта, ниту на лицата на жртвите.

Кога го прашале како се чувствувал додека ги убива своите пријатели, тој одговорил дека тој ден му било непријатно да пука за прв пат без слушалки што го намалуваат звукот.

-Ме смируваа нивните плачења и крици, ладно рече момчето убиец.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО