Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Децата родени во ноември се посебни! Науката открива факти кои ги разликуваат од другите

-Реклама-

Ноември е мрачен месец, но децата родени во овој период се навистина исклучителни. Науката го потврди тоа.
Сите деца се посебни за своите родители и не им е особено важно кога детето се родило во зима, есен или пролет. Сивиот ноември не дава премногу причини за радост, па родителите чии деца се родени во тој месец треба да знаат зошто нивните деца, од гледна точка на науката, се навистина уникатни.

Реклама

Mother.ly секој месец објавува научни факти за децата родени во одредени месеци од годината, а тука дознаваме зошто од научен аспект ноемвриските деца се толку посебни. Како по правило, децата родени во ноември се повисоки од нивните врсници. Истражувањето спроведено на Харвард покажува дека децата родени во студените месеци се неколку сантиметри подолги при раѓање од летните новороденчиња. Ноемвриските деца на 7 години се повисоки и потешки од своите врсници.

-Реклама-

Голема е веројатноста да бидат успешни во спортот. Американските истражувања за спортските способности на учениците покажуваат дека најдобри спортисти се децата чии родендени се во ноември. Тие се дури 10-15% поуспешни од своите врсници на спортски тестови и почесто победуваат на натпревари.

-Реклама-

Рано си легнуваат и полесно заспиваат. Овој факт, кој научниците го забележале при нивното истражување, особено ќе ги израдува родителите на бебињата, бидејќи дава надеж за добар сон – не само за бебето, туку и за неговите родители. Научниците открија дека децата родени во пролет и лето имаат тенденција да си легнуваат подоцна од децата родени во есен или зима.

Поголема е веројатноста да бидат леваци, особено кога се во прашање момчињата. Изненадувачки, момчињата родени помеѓу ноември и јануари имаат поголема веројатност да бидат леваци од другите деца. Овој факт го открија научници од Универзитетот во Виена. Испитале 13.000 возрасни и откриле дека 7,5% од жените и 8,8% од мажите се леваци. Кога ги погледнале машките родендени, се испоставило дека речиси сите се родени во ноември.

Тие се помалку подложни на некои имунолошки заболувања. Истражувањето спроведено во Велика Британија покажа дека имањето роденден во ноември може да ги намали шансите за развој на мултиплекс склероза и некои други имунолошки заболувања. Се верува дека ова е поврзано со нивото на витамин Д што мајката го примала за време на нејзината летна бременост.

Сите овие факти не негираат дека децата родени во други месеци се исто така уникатни. Ако ништо друго, кога ќе бидете отпуштени од болница на дождлив и студен ноемвриски ден, убаво е да знаете дека вашето новороденче веројатно ќе спие добро и можеби ќе стане одличен спортист еден ден.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Децата родени во ноември се посебни! Науката открива факти кои ги разликуваат од другите

-Реклама-

Ноември е мрачен месец, но децата родени во овој период се навистина исклучителни. Науката го потврди тоа.
Сите деца се посебни за своите родители и не им е особено важно кога детето се родило во зима, есен или пролет. Сивиот ноември не дава премногу причини за радост, па родителите чии деца се родени во тој месец треба да знаат зошто нивните деца, од гледна точка на науката, се навистина уникатни.

Реклама

Mother.ly секој месец објавува научни факти за децата родени во одредени месеци од годината, а тука дознаваме зошто од научен аспект ноемвриските деца се толку посебни. Како по правило, децата родени во ноември се повисоки од нивните врсници. Истражувањето спроведено на Харвард покажува дека децата родени во студените месеци се неколку сантиметри подолги при раѓање од летните новороденчиња. Ноемвриските деца на 7 години се повисоки и потешки од своите врсници.

Голема е веројатноста да бидат успешни во спортот. Американските истражувања за спортските способности на учениците покажуваат дека најдобри спортисти се децата чии родендени се во ноември. Тие се дури 10-15% поуспешни од своите врсници на спортски тестови и почесто победуваат на натпревари.

Рано си легнуваат и полесно заспиваат. Овој факт, кој научниците го забележале при нивното истражување, особено ќе ги израдува родителите на бебињата, бидејќи дава надеж за добар сон – не само за бебето, туку и за неговите родители. Научниците открија дека децата родени во пролет и лето имаат тенденција да си легнуваат подоцна од децата родени во есен или зима.

Поголема е веројатноста да бидат леваци, особено кога се во прашање момчињата. Изненадувачки, момчињата родени помеѓу ноември и јануари имаат поголема веројатност да бидат леваци од другите деца. Овој факт го открија научници од Универзитетот во Виена. Испитале 13.000 возрасни и откриле дека 7,5% од жените и 8,8% од мажите се леваци. Кога ги погледнале машките родендени, се испоставило дека речиси сите се родени во ноември.

Тие се помалку подложни на некои имунолошки заболувања. Истражувањето спроведено во Велика Британија покажа дека имањето роденден во ноември може да ги намали шансите за развој на мултиплекс склероза и некои други имунолошки заболувања. Се верува дека ова е поврзано со нивото на витамин Д што мајката го примала за време на нејзината летна бременост.

Сите овие факти не негираат дека децата родени во други месеци се исто така уникатни. Ако ништо друго, кога ќе бидете отпуштени од болница на дождлив и студен ноемвриски ден, убаво е да знаете дека вашето новороденче веројатно ќе спие добро и можеби ќе стане одличен спортист еден ден.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО