Јаболкото или брусницата обично се во центарот на вниманието кога се во прашање здравите сокови, па луѓето често забораваат на моќното дејство на калинката.
Сокот од калинка е здрав напиток кој треба што поскоро да се внесе во исхраната поради бројните здравствени придобивки што ги носи. Можете лесно да го направите сами. Доволно е да ја изблендирате исчистената калинка и да го процедите добиениот сок.
Ако сте љубител на ова богато црвено овошје, ќе ви се допадне неговиот сок. А ако не сте, кога ќе слушнете што прави за вашето здравје, веднаш ќе ви се допадне.
Всушност, калинката се смета за едно од најдобрите плодови во однос на здравствените придобивки, па дури и истражувањата докажале бројни придобивки од конзумирањето на сок од калинка.
Содржи антиоксиданси
Сокот од калинка содржи антивоспалителни својства и антиоксиданси кои можат да помогнат во спречување на разни болести.
Истражувањето објавено во списанието „Advanced Biomedical Research“ покажа дека сокот од калинка може да го намали оксидативниот стрес, оштетувањето на слободните радикали и липидната пероксидација.
Го штити здравјето на срцето
Умереното консумирање на сок од калинка може да помогне во спречување на срцеви заболувања. Сокот од грејпфрут содржи полифенолни супстанции кои помагаат во одржување на здравјето на срцето.
Истражувањето објавено во 2017 година во списанието Phytotherapy покажа дека конзумирањето на овој сок може да ја намали зачестеноста и интензитетот на болката во градите, што може да биде симптом на срцеви заболувања.
Добро е за здравјето на бубрезите
Калинките содржат калиум, кој може да помогне да се намали ризикот од развој на камења во бубрезите и да се одржи здравјето на бубрезите.
Истражувањата покажаа дека исхраната богата со антиоксиданси може да помогне во заштитата на бубрезите, а сокот од калинка е добар извор на антиоксиданси.
Тоа помага да се одржат посакуваните вредности на крвниот притисок
Високиот крвен притисок или хипертензија е всушност силата со која крвта ги притиска крвните садови, што го зголемува ризикот од развој на срцеви заболувања.
Сокот од калинка содржи комплекс од јаглени хидрати кои го подобруваат нивото на серумско железо и го намалуваат нивото на крвниот притисок. Редовното консумирање може да го намали ризикот од развој на хипертензија.
Помага при слабеење
Калинката е богата со влакна и нискокалорична, што ја прави одличен избор за сите кои се обидуваат да ослабат.
Покрај тоа, содржи и полифеноли кои помагаат во забрзување на метаболизмот и помагаат на телото да се ослободи од вишокот маснотии. И со одржување на телесната тежина во оптимални граници, помага и во спречување и одржување на бројни болести под контрола.
Го зајакнува имунитетот
Дали сте склони кон инфекции? Дали сте често болни? Калинката може да ви помогне да се ослободите од овие проблеми со зајакнување на вашиот природен одбранбен систем.
Конзумирањето на сок од калинка, богат со антиоксиданси и витамин Ц, може да помогне во зајакнувањето на имунитетот и заштитата од бројни болести.
Кое е најдобро време за пиење сок од калинка?
Секако, сок од калинка можете да пиете во секое време, но најдобро е да се конзумира наутро. Повеќето хранливи материи се асимилираат кога стомакот е празен. Затоа, конзумирањето на празен стомак е најдобрата опција.
Несакани ефекти
Умереното консумирање е добро за здравјето, но прекумерното консумирање може да предизвика проблеми.
Бремените жени не треба да консумираат екстракт од калинка бидејќи може да содржи кора од овошјето, која не се смета за безбедна.
Луѓето со дијареа треба да избегнуваат и сок од калинка или екстракт од калинка.
Луѓето кои земаат АКЕ инхибитори, лекови за контрола на високиот крвен притисок, лекување на срцева слабост и спречување на оштетување на бубрезите кај дијабетичарите, исто така, треба да го избегнуваат.
Некои студии покажаа дека сокот од калинка може да го има истиот ефект како АКЕ инхибиторите и може да го направи ефектот на лекот премногу силен, пишува N1 Сараево.