Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

ДЕНЕС Е ГОЛЕМ И ТЕЖОК ПРАЗНИК: Ноќта на Митровден не излегувајте од дома, а еве каква зима ќе имаме!

-Реклама-

Денес, на 8 ноември, православната црква и нејзините верници го прославуваат празникот на Светиот великомаченик Димитрија, кај народот познат како Митровден.

Реклама

Митровден е еден од празниците со кој се поврзуваат голем број народни обичаи. Еден од нив е претскажувањето според времето – ако денес има дожд и мраз, нè очекува долга и студена зима со многу снег!

-Реклама-

Исто така, постои и верување дека на овој празник, исто како и на Божиќ, би требало да бидете дома, освен ако не сте поканети на слава.

-Реклама-

Оттука старото верување дека ако ноќта на Митровден ја поминете надвор од дома, цела година ќе спиете надвор од домот и ќе се „влечете“ по туѓи куќи.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

ДЕНЕС Е ГОЛЕМ И ТЕЖОК ПРАЗНИК: Ноќта на Митровден не излегувајте од дома, а еве каква зима ќе имаме!

-Реклама-

Денес, на 8 ноември, православната црква и нејзините верници го прославуваат празникот на Светиот великомаченик Димитрија, кај народот познат како Митровден.

Реклама

Митровден е еден од празниците со кој се поврзуваат голем број народни обичаи. Еден од нив е претскажувањето според времето – ако денес има дожд и мраз, нè очекува долга и студена зима со многу снег!

Исто така, постои и верување дека на овој празник, исто како и на Божиќ, би требало да бидете дома, освен ако не сте поканети на слава.

Оттука старото верување дека ако ноќта на Митровден ја поминете надвор од дома, цела година ќе спиете надвор од домот и ќе се „влечете“ по туѓи куќи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО