Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

РОДЕНA Е СЛЕПA, излезе од светот на темнината за Велигден: Седумгодишната Милица од Чачак се уште не може да зборува, но конечно може да си го види семејството

-Реклама-

Седумгодишната Милица од Чачак долго живееше во свет на темнина затоа што беше родена потполно слепа.

Реклама

Таа создала слики само во нејзиниот ум и никогаш во животот не ги видела своите три сестри или нејзиниот татко Зоран, кој сторил сè за сите овие долги години за да го види своето најмало дете и тој успеал во тоа.

-Реклама-

– Од нејзиното раѓање, ние се бориме да ги осветлат боите и сонцето пред неа. Таа беше слепа поради катаракта на обете очи. Благодарение на парите што ги собравме благодарение на добрите луѓе, Милица пред четири години отиде на операција во Русија, каде и се врати видот, но цело време траеше нејзината борба за целосно закрепнување. Беше потребно да се оди во Нови Сад на визуелни стимулации со цел мускулите на окото да ја вратат својата функција – вели Зоран.

-Реклама-

Таткото на херојот остана сам со неговите четири ќерки, бидејќи нивната мајка ги остави. Тој ги поддржува своите принцези со напорна и целодневна работа за тример, и покрај сиот тој напор, тој немаше доволно пари да плати за стимулацијата на окото на Милица во Нови Сад, па добрите луѓе низ цела Србија и дијаспората помогнаа во лекувањето на оваа девојка , а најголемата награда за сите нив е насмевката на Милица кога првпат го виде светот околу себе.

За среќа, стимулациите вродија со плод и од нејзиното однесување разбравме дека сега гледа целосно. Таа успеа сама да ја отвори вратата, да излезе во дворот, да им пријде на сестрите и да ги земе играчките. Ја направивме анализата и сфативме дека мојата Милица го видела тоа. Не можеше да ни го каже тоа бидејќи и покрај тоа што има седум години, таа сè уште не зборува. Но, би сакал таа да може да ми каже како и поминаа првите години во целосен мрак – рече Зоран.

Овој човек од Чачак вели дека не може со зборови да опише колкава благодарност чувствува кон луѓето кои финансиски помогнаа и и овозможија на Милица најпрво да замине во Русија на операција, а потоа да го продолжи лекувањето во Нови Сад, за да и биде видлив целосно реализиран.

– Отидов во манастирот Острог и се помолив на големиот светец. Кога станува збор за ќерка ми, се случи вистинско чудо и сè додека живеам, јас сум благодарен на Бога, на лекарите и на добрите луѓе кои ми помагаа кога беше најтешко. Хуманоста е највредната работа и затоа ќе ги научам моите ќерки само да бидат добри луѓе кои исто така им помагаат на луѓето колку што можат – нагласува самохраниот татко.

Со тример во рацете, Зоран продолжува да ги чисти грмушките од дворот, од нивите, покрај патиштата и со тоа искрено им обезбедува корка леб на своите ќерки. Сега неговото срце е на место затоа што тоа го виде неговата Милица, но тој ќе продолжи да се бори за нејзиното здравје за да може да зборува и најмалото дете. Без откажување.

– Милица ќе оди во специјалното училиште „1. Ноември “во Чачак. Со верба во Господ, се надевам дека сè ќе биде како што треба – вели Зоран.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

РОДЕНA Е СЛЕПA, излезе од светот на темнината за Велигден: Седумгодишната Милица од Чачак се уште не може да зборува, но конечно може да си го види семејството

-Реклама-

Седумгодишната Милица од Чачак долго живееше во свет на темнина затоа што беше родена потполно слепа.

Реклама

Таа создала слики само во нејзиниот ум и никогаш во животот не ги видела своите три сестри или нејзиниот татко Зоран, кој сторил сè за сите овие долги години за да го види своето најмало дете и тој успеал во тоа.

– Од нејзиното раѓање, ние се бориме да ги осветлат боите и сонцето пред неа. Таа беше слепа поради катаракта на обете очи. Благодарение на парите што ги собравме благодарение на добрите луѓе, Милица пред четири години отиде на операција во Русија, каде и се врати видот, но цело време траеше нејзината борба за целосно закрепнување. Беше потребно да се оди во Нови Сад на визуелни стимулации со цел мускулите на окото да ја вратат својата функција – вели Зоран.

Таткото на херојот остана сам со неговите четири ќерки, бидејќи нивната мајка ги остави. Тој ги поддржува своите принцези со напорна и целодневна работа за тример, и покрај сиот тој напор, тој немаше доволно пари да плати за стимулацијата на окото на Милица во Нови Сад, па добрите луѓе низ цела Србија и дијаспората помогнаа во лекувањето на оваа девојка , а најголемата награда за сите нив е насмевката на Милица кога првпат го виде светот околу себе.

За среќа, стимулациите вродија со плод и од нејзиното однесување разбравме дека сега гледа целосно. Таа успеа сама да ја отвори вратата, да излезе во дворот, да им пријде на сестрите и да ги земе играчките. Ја направивме анализата и сфативме дека мојата Милица го видела тоа. Не можеше да ни го каже тоа бидејќи и покрај тоа што има седум години, таа сè уште не зборува. Но, би сакал таа да може да ми каже како и поминаа првите години во целосен мрак – рече Зоран.

Овој човек од Чачак вели дека не може со зборови да опише колкава благодарност чувствува кон луѓето кои финансиски помогнаа и и овозможија на Милица најпрво да замине во Русија на операција, а потоа да го продолжи лекувањето во Нови Сад, за да и биде видлив целосно реализиран.

– Отидов во манастирот Острог и се помолив на големиот светец. Кога станува збор за ќерка ми, се случи вистинско чудо и сè додека живеам, јас сум благодарен на Бога, на лекарите и на добрите луѓе кои ми помагаа кога беше најтешко. Хуманоста е највредната работа и затоа ќе ги научам моите ќерки само да бидат добри луѓе кои исто така им помагаат на луѓето колку што можат – нагласува самохраниот татко.

Со тример во рацете, Зоран продолжува да ги чисти грмушките од дворот, од нивите, покрај патиштата и со тоа искрено им обезбедува корка леб на своите ќерки. Сега неговото срце е на место затоа што тоа го виде неговата Милица, но тој ќе продолжи да се бори за нејзиното здравје за да може да зборува и најмалото дете. Без откажување.

– Милица ќе оди во специјалното училиште „1. Ноември “во Чачак. Со верба во Господ, се надевам дека сè ќе биде како што треба – вели Зоран.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО