Friday, December 1, 2023
4.8 C
Skopje
spot_img

На утрешниот празник овие обичаи треба да се почитуваат, а жените не смеат да прават една работа!

-Реклама-

Утре се празнува Светиот великомаченик Георгиј – Ѓурѓиц

Реклама

На овој ден се празнува преносот на моштите на Св. Георгиј од Никомидија во градот Лида Палестинска, каде што пострада во времето на царот Диоклецијан. Страдањето на овој прекрасен светител е опишано под 23 април. Пред смртта Св. Георгиј го замоли својот слуга да го земе неговото мртво тело и да го пренесе во Палестина, од каде што беше родум и мајка му и каде што имаше голем имот, кој им го раздаде на сиромасите. Слугата така и направи. Во времето на царот Константин во Лида побожните христијани му изградија на Св. Георгиј прекрасен храм и при осветувањето на храмот во него ги пренесоа моштите на светителот и таму го закопаа. Од чудотворните мошти на Св. великомаченик Георгиј се случија големи чуда.

-Реклама-

Жените не треба да го прават ова
Во деновите од 16 до 24 ноември од дома ништо не се дава, не се преди волна и не се пере. Жените не се занимаваат со физичка работа, а се верува и дека кројачите и чевларите треба да одмараат.

Кај постарите постои верување дека ако времето за овие денови е магливо, зимата ќе биде маглива и променлива, а ако е ведро, зимата ќе биде силна.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

На утрешниот празник овие обичаи треба да се почитуваат, а жените не смеат да прават една работа!

Реклама

Утре се празнува Светиот великомаченик Георгиј – Ѓурѓиц

На овој ден се празнува преносот на моштите на Св. Георгиј од Никомидија во градот Лида Палестинска, каде што пострада во времето на царот Диоклецијан. Страдањето на овој прекрасен светител е опишано под 23 април. Пред смртта Св. Георгиј го замоли својот слуга да го земе неговото мртво тело и да го пренесе во Палестина, од каде што беше родум и мајка му и каде што имаше голем имот, кој им го раздаде на сиромасите. Слугата така и направи. Во времето на царот Константин во Лида побожните христијани му изградија на Св. Георгиј прекрасен храм и при осветувањето на храмот во него ги пренесоа моштите на светителот и таму го закопаа. Од чудотворните мошти на Св. великомаченик Георгиј се случија големи чуда.

Жените не треба да го прават ова
Во деновите од 16 до 24 ноември од дома ништо не се дава, не се преди волна и не се пере. Жените не се занимаваат со физичка работа, а се верува и дека кројачите и чевларите треба да одмараат.

Кај постарите постои верување дека ако времето за овие денови е магливо, зимата ќе биде маглива и променлива, а ако е ведро, зимата ќе биде силна.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО