Sunday, May 19, 2024
17.8 C
Skopje

Потврдено обвинението против родителите на момчето-убиец: Наскоро ќе почне судењето за најмонструозното злосторство во Србија

-Реклама-

Потврдено е обвинението на Вишото јавно обвинителство Белград против обвинетиот В.К., татко на малолетниот извршител на масовното убиство во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград, но и против други лица опфатени со ова дело, меѓу кои и мајката на малолетникот.

Реклама

Несудскиот кривичен совет на Вишиот суд во Белград вчера донесе решение со кое го потврди обвинението на Вишото јавно обвинителство во Белград, кое беше поднесено против обвинетиот В.К. и други, поради кривично дело тешко дело против општата сигурност од член 288 став 2 во врска со член 278 став 1 од Кривичниот законик и други, се наведува во соопштението.

-Реклама-

Имено, со овој обвинителен акт обвинетиот В.К. обвинетиот М.К е обвинет за сторено тешко кривично дело против општата сигурност од член 288 ст.2 во врска со член 278 ст.1 од Кривичниот законик. е поднесена кривична пријава за кривично дело недозволено изработување, држење, носење и тргување со оружје и распрскувачки материи од член 348 став 1 од Кривичниот законик, додека обвинетите се товарат за Р.И. и Н.М. се товари за едно кривично дело давање лажен исказ од член 335 став 3 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

-Реклама-

Пет месеци по невидената трагедија во Белград, Обвинителството поднесе обвинение против родителите на малолетниот ученик осомничен за убиството на деветте соученици и училишниот чувар во центарот на српската престолнина, а уште две лица одговорни од Стрелачкиот клуб Партизан се исто така обвинет.

Обвинителството бара казна од 12 години затвор за таткото на момчето кое, според истрагата, на 3 мај уби девет ученици и училишен чувар во основното училиште „Владислав Рибникар“, соопштија во октомври претставници на обвинителството.

Момчето потоа ранило уште пет други соученици, како и наставникот по историја.

Обвинителите бараат и 2,5 години затвор за мајката на момчето, а велат дека на една од чаурите била пронајдена нејзината ДНК.

Обвинението на 276 страници е покренато и против претседателот на Стрелачкиот клуб Партизан Р.И. и инструкторот во овој клуб Н.М.

Против оваа одлука е дозволена жалба до Апелациониот суд во Белград, во рок од три дена од приемот на решението.

sd.rs

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Потврдено обвинението против родителите на момчето-убиец: Наскоро ќе почне судењето за најмонструозното злосторство во Србија

-Реклама-

Потврдено е обвинението на Вишото јавно обвинителство Белград против обвинетиот В.К., татко на малолетниот извршител на масовното убиство во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград, но и против други лица опфатени со ова дело, меѓу кои и мајката на малолетникот.

Реклама

Несудскиот кривичен совет на Вишиот суд во Белград вчера донесе решение со кое го потврди обвинението на Вишото јавно обвинителство во Белград, кое беше поднесено против обвинетиот В.К. и други, поради кривично дело тешко дело против општата сигурност од член 288 став 2 во врска со член 278 став 1 од Кривичниот законик и други, се наведува во соопштението.

Имено, со овој обвинителен акт обвинетиот В.К. обвинетиот М.К е обвинет за сторено тешко кривично дело против општата сигурност од член 288 ст.2 во врска со член 278 ст.1 од Кривичниот законик. е поднесена кривична пријава за кривично дело недозволено изработување, држење, носење и тргување со оружје и распрскувачки материи од член 348 став 1 од Кривичниот законик, додека обвинетите се товарат за Р.И. и Н.М. се товари за едно кривично дело давање лажен исказ од член 335 став 3 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

Пет месеци по невидената трагедија во Белград, Обвинителството поднесе обвинение против родителите на малолетниот ученик осомничен за убиството на деветте соученици и училишниот чувар во центарот на српската престолнина, а уште две лица одговорни од Стрелачкиот клуб Партизан се исто така обвинет.

Обвинителството бара казна од 12 години затвор за таткото на момчето кое, според истрагата, на 3 мај уби девет ученици и училишен чувар во основното училиште „Владислав Рибникар“, соопштија во октомври претставници на обвинителството.

Момчето потоа ранило уште пет други соученици, како и наставникот по историја.

Обвинителите бараат и 2,5 години затвор за мајката на момчето, а велат дека на една од чаурите била пронајдена нејзината ДНК.

Обвинението на 276 страници е покренато и против претседателот на Стрелачкиот клуб Партизан Р.И. и инструкторот во овој клуб Н.М.

Против оваа одлука е дозволена жалба до Апелациониот суд во Белград, во рок од три дена од приемот на решението.

sd.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО