Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

СВЕТОТ ДОБИ НОВ ТЕСЛА: Тринаесетгодишно момче направи изум кој запрепасти многумина

-Реклама-

Неговиот изум потсетува на намотките на Тесла и работи на истиот принцип.

Реклама

„Звучи чудно, но од првиот ден знаев дека сум на оваа планета со причина“, вели Макс Логан, 13-годишно момче кое создало уред кој генерира бесплатна енергија, а јавноста веќе го споредува со големиот визионер Никола Тесла и нарекувајќи го негов наследник.

-Реклама-

Неговиот изум потсетува на намотките на Тесла и работи на истиот принцип што Никола Тесла го опиша одамна. Она што го издвојува овој уред е фактот дека е многу едноставен – собира електромагнетна енергија од Земјината атмосфера и ја претвора во електрична енергија која може да се користи за напојување на електрични уреди.

-Реклама-

Макс го дизајнирал овој изум во работилницата на неговиот татко, која ја претворил во лабораторија, со материјали што ги купил за само 15 долари и докажал дека неговиот уред може да напојува серија LED светилки, како што се гледа на приложеното видео.

Од лименка за кафе, жица, две намотки и лажица, Макс изгради електромагнетна енергија жетвар кој може да ги почувствува радио брановите, топлината и статичката енергија и сето тоа да го претвори во употреблива електрична енергија.

„Оваа жица зема енергија од воздухот, а внатре во лименката за кафе можеме да ја претвориме таа струја од наизменична во еднонасочна“, објаснува младиот гениј.

Достигнувањето на Макс е навистина импресивно, речиси исто толку импресивно како и фактот што делата на Тесла продолжуваат да ги инспирираат младите генерации пронаоѓачи.

Мора да се признае, Макс е многу љубопитен зошто беа потребни 75 долги години за некои од идеите на Тесла да стигнат до главните медиуми.

„Мојата цел е да му помогнам на светот. Сакам да изградам иднина во која сите луѓе ќе бидат среќни и безбедни“, вели Макс.

espreso.co.rs

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

СВЕТОТ ДОБИ НОВ ТЕСЛА: Тринаесетгодишно момче направи изум кој запрепасти многумина

-Реклама-

Неговиот изум потсетува на намотките на Тесла и работи на истиот принцип.

Реклама

„Звучи чудно, но од првиот ден знаев дека сум на оваа планета со причина“, вели Макс Логан, 13-годишно момче кое создало уред кој генерира бесплатна енергија, а јавноста веќе го споредува со големиот визионер Никола Тесла и нарекувајќи го негов наследник.

Неговиот изум потсетува на намотките на Тесла и работи на истиот принцип што Никола Тесла го опиша одамна. Она што го издвојува овој уред е фактот дека е многу едноставен – собира електромагнетна енергија од Земјината атмосфера и ја претвора во електрична енергија која може да се користи за напојување на електрични уреди.

Макс го дизајнирал овој изум во работилницата на неговиот татко, која ја претворил во лабораторија, со материјали што ги купил за само 15 долари и докажал дека неговиот уред може да напојува серија LED светилки, како што се гледа на приложеното видео.

Од лименка за кафе, жица, две намотки и лажица, Макс изгради електромагнетна енергија жетвар кој може да ги почувствува радио брановите, топлината и статичката енергија и сето тоа да го претвори во употреблива електрична енергија.

„Оваа жица зема енергија од воздухот, а внатре во лименката за кафе можеме да ја претвориме таа струја од наизменична во еднонасочна“, објаснува младиот гениј.

Достигнувањето на Макс е навистина импресивно, речиси исто толку импресивно како и фактот што делата на Тесла продолжуваат да ги инспирираат младите генерации пронаоѓачи.

Мора да се признае, Макс е многу љубопитен зошто беа потребни 75 долги години за некои од идеите на Тесла да стигнат до главните медиуми.

„Мојата цел е да му помогнам на светот. Сакам да изградам иднина во која сите луѓе ќе бидат среќни и безбедни“, вели Макс.

espreso.co.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО