Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Свештеник објасни: Еве што треба да направите со свеќата по слава

-Реклама-

Ние го принесуваме пламенот на свеќа како соодветна жртва на Бога, и тој симболизира дека сме христијани, следбеници на религијата на светлината

Реклама

Свеќата треба да нѐ потсети како треба да ги просветлиме нашите умови со светлината на Христовата вистина, да ги загрееме нашите души со божествена љубов и да ги ослободиме нашите животи од природна и грешна темнина.

-Реклама-

Обично, кога се слави празникот на крштевањето, се купува свеќа од 50-60 см. Се става во свеќник и е специјално украсен, без разлика дали е со панделки или икона на светец, и се става среде празнична маса каде што ќе се одржува ручек или вечера. Го согоруваме на денот на славата, пред да го исечеме колачот. Вообичаено е некој да ја запали денот на прославата, точно на пладне, и свеќата никогаш да не се остави сама да гори во собата. Домаќинот се прекрстува однапред, се моли и ја бакнува свеќата, а потоа ја пали. Со овој бакнеж, ја изразуваме нашата почит и љубов кон светецот и самиот чин на крштевање или тековниот празник.

-Реклама-

Свеќата може да биде празнична, Велигден, Божиќ и ја палиме во црква за одмор на душата и за здравјето на живите, но ја палиме и за роденденот.

На денот на прославата, свеќата гори цел ден, додека не изгори до неколку сантиметри од свеќникот, не се допира и ја гасите на следниот начин:

Поглаварот на куќата и домаќинот на гозбата прво се прекрстуваат, се зема чаша вино и лажичка вино се истура во фитилот од свеќата за полека да се изгасне. А другиот начин е домаќинот да ја земе кората од славеничкиот колач, да го потопи во вино и да го изгасне фитилот со неа, а потоа таа кора ја чувате со тоа парче свеќа на место во вашиот дом каде што ќе стои до следната година.

– Овој остаток од свеќата за прослава можете да го искористите кога свештеникот ќе дојде да ја освети водата и домот пред Велигден и кога семејството се моли. Пожелно е таа свеќа целосно да се искористи до следната прослава, но во случај да остане, тогаш правило е да ја однесеме во црква и да ја запалиме пред литургија – рече свештеникот на Православната црква за најдобра жена.

Нашите старешини веруваа дека одредени прилики во куќата може да се протолкуваат со чадот на изгасната свеќа за славење – ако чадот се крева директно, тоа е добар знак, а ако е криво, може да се очекува болест во куќата или со добиток, но, ова е само едно од многуте верувања на нашиот народ, од античко време.

Извор: najzena.rs

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Свештеник објасни: Еве што треба да направите со свеќата по слава

-Реклама-

Ние го принесуваме пламенот на свеќа како соодветна жртва на Бога, и тој симболизира дека сме христијани, следбеници на религијата на светлината

Реклама

Свеќата треба да нѐ потсети како треба да ги просветлиме нашите умови со светлината на Христовата вистина, да ги загрееме нашите души со божествена љубов и да ги ослободиме нашите животи од природна и грешна темнина.

Обично, кога се слави празникот на крштевањето, се купува свеќа од 50-60 см. Се става во свеќник и е специјално украсен, без разлика дали е со панделки или икона на светец, и се става среде празнична маса каде што ќе се одржува ручек или вечера. Го согоруваме на денот на славата, пред да го исечеме колачот. Вообичаено е некој да ја запали денот на прославата, точно на пладне, и свеќата никогаш да не се остави сама да гори во собата. Домаќинот се прекрстува однапред, се моли и ја бакнува свеќата, а потоа ја пали. Со овој бакнеж, ја изразуваме нашата почит и љубов кон светецот и самиот чин на крштевање или тековниот празник.

Свеќата може да биде празнична, Велигден, Божиќ и ја палиме во црква за одмор на душата и за здравјето на живите, но ја палиме и за роденденот.

На денот на прославата, свеќата гори цел ден, додека не изгори до неколку сантиметри од свеќникот, не се допира и ја гасите на следниот начин:

Поглаварот на куќата и домаќинот на гозбата прво се прекрстуваат, се зема чаша вино и лажичка вино се истура во фитилот од свеќата за полека да се изгасне. А другиот начин е домаќинот да ја земе кората од славеничкиот колач, да го потопи во вино и да го изгасне фитилот со неа, а потоа таа кора ја чувате со тоа парче свеќа на место во вашиот дом каде што ќе стои до следната година.

– Овој остаток од свеќата за прослава можете да го искористите кога свештеникот ќе дојде да ја освети водата и домот пред Велигден и кога семејството се моли. Пожелно е таа свеќа целосно да се искористи до следната прослава, но во случај да остане, тогаш правило е да ја однесеме во црква и да ја запалиме пред литургија – рече свештеникот на Православната црква за најдобра жена.

Нашите старешини веруваа дека одредени прилики во куќата може да се протолкуваат со чадот на изгасната свеќа за славење – ако чадот се крева директно, тоа е добар знак, а ако е криво, може да се очекува болест во куќата или со добиток, но, ова е само едно од многуте верувања на нашиот народ, од античко време.

Извор: najzena.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО