Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

УТРЕ Е СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ: Ноќта пред празникот треба да ја кажете оваа МОЛИТВА!

-Реклама-

Верниците утре го слават Свети Архангел Михаил.

Реклама

Верувањето вели дека тој не умрел и дека продолжува да се спушта меѓу луѓето по потреба, како патник или просјак.

-Реклама-

Се верува дека Архангел Михаил ги прима душите на мртвите и, одмерувајќи ги нивните добри и лоши дела на земјата, ги испраќа во рајот или во пeкoлoт. Овие верувања на Денот на Архангел се сметаат за вистинити кај нашиот народ.

-Реклама-

Ова е ден кога треба да ја посетите црквата, да побарате среќа и благосостојба, но и ден кога е пожелно да направите што повеќе добри дела. Избегнувајте рacправии, гнев, негативност. Пожелно е од денот на Архангел до 28 ноември, кога започнува Божиќниот пост, да им простите на непријателите и да си ја исчистите душата, подготвувајќи се за овој голем подвиг.

Молитва до Светиот Архангел Михаил

Господи Боже, големиот Цар, испрати го Господи, Твојот Архангел Михаил да им помогне на Твоите слуги (имиња), избави нè од нашите непријатели, видливи и невидливи.

Господи, Архангел Михаил, излеј мир и благослов на Твоите слуги (имиња). Господи, Архангел Михаил, кој ги уништува демоните, закани им се на сите наши непријатели кои се борат против нас, уништи ги како прав пред ветрот.

О, Господовиот Архангел Михаил, шестокрилниот прв кнез и кнез на небесните сили, Херувим и Серафим и Сите Светии! О, убав Архангел Михаил, чувар на нераскажаните Божји Тајни, биди наш Голем Помошник во сè.

Спаси нè, Архангел Михаил, од сите ѓаволски лаги, секогаш слушај нè, Твоите грешни слуги (имиња), како Те молиме и го повикуваме Твоето Свето име, побрзај да помогнеш и да ја слушнеш нашата молитва.

О, Архангел Михаил! Победете ги сите наши противници со силата на Светиот животворен Крст Господов, молитвите на Пресвета Богородица и Светите апостоли и Свети Николај Чудотворец, Свети Илија Божји пророк, Свети Андреј Чудотворец, Свети великомаченици Никита и Евстатиј, и свети, преподобни, маченици и сите светии и сите небесни сили. Амин.

На 21 ноември задолжително одете во црква и запалете свеќа. Моли се на твојот ангел. На овој ден замолете го ангелот да ви ја исполни најдлабоката и најважна желба. Отворете ја душата и срцето, споделете радости и таги и конечно заблагодарете се. Небото прима молитва цел ден.

Постои традиција според која, како награда од Бога, на Архангел Михаил му била дадена можност двапати годишно да се спушта во пеколот и да ги ослободи душите на грешниците, нудејќи им одмор во небесното царство.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

УТРЕ Е СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ: Ноќта пред празникот треба да ја кажете оваа МОЛИТВА!

-Реклама-

Верниците утре го слават Свети Архангел Михаил.

Реклама

Верувањето вели дека тој не умрел и дека продолжува да се спушта меѓу луѓето по потреба, како патник или просјак.

Се верува дека Архангел Михаил ги прима душите на мртвите и, одмерувајќи ги нивните добри и лоши дела на земјата, ги испраќа во рајот или во пeкoлoт. Овие верувања на Денот на Архангел се сметаат за вистинити кај нашиот народ.

Ова е ден кога треба да ја посетите црквата, да побарате среќа и благосостојба, но и ден кога е пожелно да направите што повеќе добри дела. Избегнувајте рacправии, гнев, негативност. Пожелно е од денот на Архангел до 28 ноември, кога започнува Божиќниот пост, да им простите на непријателите и да си ја исчистите душата, подготвувајќи се за овој голем подвиг.

Молитва до Светиот Архангел Михаил

Господи Боже, големиот Цар, испрати го Господи, Твојот Архангел Михаил да им помогне на Твоите слуги (имиња), избави нè од нашите непријатели, видливи и невидливи.

Господи, Архангел Михаил, излеј мир и благослов на Твоите слуги (имиња). Господи, Архангел Михаил, кој ги уништува демоните, закани им се на сите наши непријатели кои се борат против нас, уништи ги како прав пред ветрот.

О, Господовиот Архангел Михаил, шестокрилниот прв кнез и кнез на небесните сили, Херувим и Серафим и Сите Светии! О, убав Архангел Михаил, чувар на нераскажаните Божји Тајни, биди наш Голем Помошник во сè.

Спаси нè, Архангел Михаил, од сите ѓаволски лаги, секогаш слушај нè, Твоите грешни слуги (имиња), како Те молиме и го повикуваме Твоето Свето име, побрзај да помогнеш и да ја слушнеш нашата молитва.

О, Архангел Михаил! Победете ги сите наши противници со силата на Светиот животворен Крст Господов, молитвите на Пресвета Богородица и Светите апостоли и Свети Николај Чудотворец, Свети Илија Божји пророк, Свети Андреј Чудотворец, Свети великомаченици Никита и Евстатиј, и свети, преподобни, маченици и сите светии и сите небесни сили. Амин.

На 21 ноември задолжително одете во црква и запалете свеќа. Моли се на твојот ангел. На овој ден замолете го ангелот да ви ја исполни најдлабоката и најважна желба. Отворете ја душата и срцето, споделете радости и таги и конечно заблагодарете се. Небото прима молитва цел ден.

Постои традиција според која, како награда од Бога, на Архангел Михаил му била дадена можност двапати годишно да се спушта во пеколот и да ги ослободи душите на грешниците, нудејќи им одмор во небесното царство.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО