Saturday, May 18, 2024
10.8 C
Skopje

Заштитува од магии, болести и сиромаштија: Нашите предци секогаш го чуваа ОВА пред влезната врата

-Реклама-

Влезната врата е многу важен дел од куќата, бидејќи преку неа во вашиот дом влегуваат и други луѓе, но и енергија. Нашите предци верувале дека таму треба да се стави еден предмет што ќе го заштити домаќинството од сите лоши работи.

Реклама

На многумина не им е гајле како изгледа нивната влезна врата, ниту местото пред неа, кај нашиот народ уште од античко време се верувало дека тоа е многу важно. Вратите секогаш треба да бидат чисти, но без гребнатини, треба да се фарбаат и редовно да се одржуваат.

-Реклама-

Во никој случај не треба да се чуваат чевли напред, бидејќи тоа предизвикува неред и хаос во самото семејство.

-Реклама-

Но, затоа постои предмет што нашите баби често го користеле против магии и го чувале во близина на влезната врата од куќата.

Тоа е метла. Така, пред куќите можеше да се види нова метла како стои наопаку, рачката беше надолу, а делот за чистење горе.

Се верувало дека ако вештерка сака да ти направи нешто лошо, кога ќе ја види метлата така свртена пред твојата врата, нема да се приближи до тебе, до куќата или семејството.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Заштитува од магии, болести и сиромаштија: Нашите предци секогаш го чуваа ОВА пред влезната врата

-Реклама-

Влезната врата е многу важен дел од куќата, бидејќи преку неа во вашиот дом влегуваат и други луѓе, но и енергија. Нашите предци верувале дека таму треба да се стави еден предмет што ќе го заштити домаќинството од сите лоши работи.

Реклама

На многумина не им е гајле како изгледа нивната влезна врата, ниту местото пред неа, кај нашиот народ уште од античко време се верувало дека тоа е многу важно. Вратите секогаш треба да бидат чисти, но без гребнатини, треба да се фарбаат и редовно да се одржуваат.

Во никој случај не треба да се чуваат чевли напред, бидејќи тоа предизвикува неред и хаос во самото семејство.

Но, затоа постои предмет што нашите баби често го користеле против магии и го чувале во близина на влезната врата од куќата.

Тоа е метла. Така, пред куќите можеше да се види нова метла како стои наопаку, рачката беше надолу, а делот за чистење горе.

Се верувало дека ако вештерка сака да ти направи нешто лошо, кога ќе ја види метлата така свртена пред твојата врата, нема да се приближи до тебе, до куќата или семејството.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО