Sunday, May 19, 2024
17.8 C
Skopje

Нови цени на горивата од полноќ

-Реклама-

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,65 % во однос на одлуката од 13.11.2023 година.

Реклама

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините 0,158 %, кај дизелот има намалување 0,807 %, кај екстра-лесното масло намалувањето е 1,158 % и кај мазутот намалувањето е 1,035 %.

-Реклама-

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок 0,562 %.

-Реклама-

Малопродажните цени на бензините „евросупер БС-95“ и „евросупер БС-98“ не се менуваат.

Малопродажната цена на „евродизелот (Д-Е V)“ се намалува 0,50 денари/л, а малопродажната цена на екстра-лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се намалува 1,00 денар/л.

Малопродажната цена на „мазутот М-1 НС“ се намалува 0,559 денари/кг и сега ќе изнесува 42,773 денара/кг.

„Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00.01 часот на 21.11.2023 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт може да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени, велат од РКЕ.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Нови цени на горивата од полноќ

-Реклама-

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,65 % во однос на одлуката од 13.11.2023 година.

Реклама

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините 0,158 %, кај дизелот има намалување 0,807 %, кај екстра-лесното масло намалувањето е 1,158 % и кај мазутот намалувањето е 1,035 %.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок 0,562 %.

Малопродажните цени на бензините „евросупер БС-95“ и „евросупер БС-98“ не се менуваат.

Малопродажната цена на „евродизелот (Д-Е V)“ се намалува 0,50 денари/л, а малопродажната цена на екстра-лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се намалува 1,00 денар/л.

Малопродажната цена на „мазутот М-1 НС“ се намалува 0,559 денари/кг и сега ќе изнесува 42,773 денара/кг.

„Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00.01 часот на 21.11.2023 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт може да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени, велат од РКЕ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО