Sunday, April 14, 2024
16.8 C
Skopje

СЕ БЛИЖИ „ЦРН ПЕТОК“, А СО НЕГО И ОНЛАЈН ИЗМАМИТЕ – еве како да се заштитите!

-Реклама-

Пред Црниот петок, истражувањето покажува алармантен пораст на лажните онлајн продавници, повикувајќи ги клиентите да бидат повнимателни

Реклама

Со оглед на претстојниот Црн петок, традиционалното време на големи попусти и зголемени набавки, сајбер-криминалците, како и обично, ги активираа своите механизми за измама. Неодамнешното истражување на Netcraft откри драматично зголемување на лажните онлајн продавници, со пораст од дури 135% во споредба со истиот период минатата година. Ова претставува значителен пораст од 63% во однос на минатата година, што дополнително ја нагласува потребата од претпазливост при купување преку Интернет.

-Реклама-

Овие лажни продавници често имитираат познати брендови и трговци на мало, нудејќи стоки по неверојатно ниски цени. Целта е да се украдат чувствителни информации за клиентите, вклучително и информации за плаќање. Дополнително, дури и ако стоката е испорачана, што е ретко, тие обично се фалсификувани.

-Реклама-

Криминалците користат различни тактики за да ги доведат клиентите во заблуда. Еден од нив вклучува копирање на автентични логоа и производи од легитимни сајтови. Друга е да се создадат домени кои се слични на оние на познатите брендови, често додавајќи имиња на земји, за да изгледаат како овластени дистрибутери.

Netcraft, исто така, забележува дека некои лажни страници не се отфрлање на познати брендови, туку генерички онлајн продавници кои се потпираат на огромни попусти за да привлечат клиенти.

Еве неколку работи на кои треба да внимавате :

– Никогаш не чувајте информации за вашата кредитна картичка на сајтови,
– Доколку е можно, користете го начинот на плаќање преку: Apple Pay, Google Wallet или PayPal,
– Овозможете предупредувања за купување на сите ваши банкарски картички,

– Оневозможете меѓународни купувања на сите банкарски картички,
– Купувајте само преку вашата домашна или мобилна мрежа, никогаш на јавна Wi-Fi мрежа каде што вашето плаќање може да биде пресретнато и,
– Избегнувајте размена на подароци на сајтови.

Доколку забележите каква било форма на злоупотреба на податоците на картичката, ве молиме контактирајте со вашата банка за да ја заштитите вашата сметка.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Hello, Monetag!

СЕ БЛИЖИ „ЦРН ПЕТОК“, А СО НЕГО И ОНЛАЈН ИЗМАМИТЕ – еве како да се заштитите!

Реклама

Пред Црниот петок, истражувањето покажува алармантен пораст на лажните онлајн продавници, повикувајќи ги клиентите да бидат повнимателни

Со оглед на претстојниот Црн петок, традиционалното време на големи попусти и зголемени набавки, сајбер-криминалците, како и обично, ги активираа своите механизми за измама. Неодамнешното истражување на Netcraft откри драматично зголемување на лажните онлајн продавници, со пораст од дури 135% во споредба со истиот период минатата година. Ова претставува значителен пораст од 63% во однос на минатата година, што дополнително ја нагласува потребата од претпазливост при купување преку Интернет.

Овие лажни продавници често имитираат познати брендови и трговци на мало, нудејќи стоки по неверојатно ниски цени. Целта е да се украдат чувствителни информации за клиентите, вклучително и информации за плаќање. Дополнително, дури и ако стоката е испорачана, што е ретко, тие обично се фалсификувани.

Криминалците користат различни тактики за да ги доведат клиентите во заблуда. Еден од нив вклучува копирање на автентични логоа и производи од легитимни сајтови. Друга е да се создадат домени кои се слични на оние на познатите брендови, често додавајќи имиња на земји, за да изгледаат како овластени дистрибутери.

Netcraft, исто така, забележува дека некои лажни страници не се отфрлање на познати брендови, туку генерички онлајн продавници кои се потпираат на огромни попусти за да привлечат клиенти.

Еве неколку работи на кои треба да внимавате :

– Никогаш не чувајте информации за вашата кредитна картичка на сајтови,
– Доколку е можно, користете го начинот на плаќање преку: Apple Pay, Google Wallet или PayPal,
– Овозможете предупредувања за купување на сите ваши банкарски картички,

– Оневозможете меѓународни купувања на сите банкарски картички,
– Купувајте само преку вашата домашна или мобилна мрежа, никогаш на јавна Wi-Fi мрежа каде што вашето плаќање може да биде пресретнато и,
– Избегнувајте размена на подароци на сајтови.

Доколку забележите каква било форма на злоупотреба на податоците на картичката, ве молиме контактирајте со вашата банка за да ја заштитите вашата сметка.


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО