Monday, March 4, 2024
9.8 C
Skopje

Денеска ќе дознаеме каква зима не очекува и направете го ОВА за да ве придружува среќата!

-Реклама-
-Реклама-

Православна црква и верниците денеска го празнуваат Светиот маченик Стефан Дечани, а овој празник кај народот е познат како Мратинден.

Реклама

Син на српскиот крал Милутин и татко на царот Душан. По наредба од својот неинформиран татко беше ослепен, а по наредба на својот лекомислен син на старост беше удавен. При ослепувањето му се јави Св. Николај во храмот во Овче Поле и му ги покажа неговите очи велејќи: „Стефане, не плаши се, еве ги твоите очи на мојата дланка, во свое време ќе ти ги вратам“. Пет години помина во Цариград како заробеник во манастирот Пантократор. Со својата мудрост и со својот подвиг, со кротоста и благочестието предничеше не само пред монасите туку и пред сиот Цариград. Кога се навршија пет години повторно му се јави Св. Николај и му рече: „Дојдов да го исполнам ветувањето“. Светителот го осени слепиот крал со знакот на крстот и кралот прогледа. Од благодарност кон Бога го изгради Дечанскиот храм, едно ретко прекрасно дело на византиската уметност. Животот го проживеа и го заврши како маченик во 1336 година.

-Реклама-

Сеуште меѓу народот се слуша изреката „Свети Мрата, снег на врата“, со која започна студениот и снежен период од годината. Се верува дека на Мратинден се предвидува каква ќе биде зимата. Доколку денот е маглив зимата ќе биде променлива, а ако е ведро и сончево ќе има голомразица.

На оваој ден не се дава ништо од дома, не се преди волна или нешто се пере, а не работат ниту чевларите и кројачите.

Во некои делови на земјата, домаќинот ги презема сите домашни работи за семејството да има добра година. Ако тој одбие да го стори тоа, нивната година ќе биде лоша.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Денеска ќе дознаеме каква зима не очекува и направете го ОВА за да ве придружува среќата!

Реклама

Православна црква и верниците денеска го празнуваат Светиот маченик Стефан Дечани, а овој празник кај народот е познат како Мратинден.

Син на српскиот крал Милутин и татко на царот Душан. По наредба од својот неинформиран татко беше ослепен, а по наредба на својот лекомислен син на старост беше удавен. При ослепувањето му се јави Св. Николај во храмот во Овче Поле и му ги покажа неговите очи велејќи: „Стефане, не плаши се, еве ги твоите очи на мојата дланка, во свое време ќе ти ги вратам“. Пет години помина во Цариград како заробеник во манастирот Пантократор. Со својата мудрост и со својот подвиг, со кротоста и благочестието предничеше не само пред монасите туку и пред сиот Цариград. Кога се навршија пет години повторно му се јави Св. Николај и му рече: „Дојдов да го исполнам ветувањето“. Светителот го осени слепиот крал со знакот на крстот и кралот прогледа. Од благодарност кон Бога го изгради Дечанскиот храм, едно ретко прекрасно дело на византиската уметност. Животот го проживеа и го заврши како маченик во 1336 година.

Сеуште меѓу народот се слуша изреката „Свети Мрата, снег на врата“, со која започна студениот и снежен период од годината. Се верува дека на Мратинден се предвидува каква ќе биде зимата. Доколку денот е маглив зимата ќе биде променлива, а ако е ведро и сончево ќе има голомразица.

На оваој ден не се дава ништо од дома, не се преди волна или нешто се пере, а не работат ниту чевларите и кројачите.

Во некои делови на земјата, домаќинот ги презема сите домашни работи за семејството да има добра година. Ако тој одбие да го стори тоа, нивната година ќе биде лоша.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО