Saturday, February 24, 2024
13.8 C
Skopje
spot_img

Денеска се слави Св. апостол Филип: Еве што треба да направите за да се заштитите!

-Реклама-

Денес 27 ноември, православната црква и нејзините верници слават празник посветен на Светиот апостол Филип, но и Божиќни поклади – последниот ден кога годинава е дозволено да се јаде месо и масно.

Реклама
-Реклама-

Светиот апостол Филип е роден во Витсаида близу Галилејското Море. Тој ревносно го проповедаше Евангелието во Азија и Грција, каде што Евреите сакаа да го убијат, но Бог го спаси со моќни чуда. Така, еврејскиот епископ, кој брзал да го победи Филип, одеднаш ослепел и поцрнел.

-Реклама-

Умрел на 86-годишна возраст со тоа што бил распнат на дрво од паганите и Вартоломеј. Луѓето истрчаа да ги соблечат, но тие успеаја само да го спасат Вартоломеј, додека Филип почина.

Моштите на Свети Филип подоцна биле пренесени во Рим.

Народни верувања

Според старото народно верување, за да се заштитите од лошите духови на овој ден треба да подготвите богата вечера и да се радувате со семејството.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Денеска се слави Св. апостол Филип: Еве што треба да направите за да се заштитите!

Реклама

Денес 27 ноември, православната црква и нејзините верници слават празник посветен на Светиот апостол Филип, но и Божиќни поклади – последниот ден кога годинава е дозволено да се јаде месо и масно.

Светиот апостол Филип е роден во Витсаида близу Галилејското Море. Тој ревносно го проповедаше Евангелието во Азија и Грција, каде што Евреите сакаа да го убијат, но Бог го спаси со моќни чуда. Така, еврејскиот епископ, кој брзал да го победи Филип, одеднаш ослепел и поцрнел.

Умрел на 86-годишна возраст со тоа што бил распнат на дрво од паганите и Вартоломеј. Луѓето истрчаа да ги соблечат, но тие успеаја само да го спасат Вартоломеј, додека Филип почина.

Моштите на Свети Филип подоцна биле пренесени во Рим.

Народни верувања

Според старото народно верување, за да се заштитите од лошите духови на овој ден треба да подготвите богата вечера и да се радувате со семејството.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО