Saturday, February 24, 2024
13.8 C
Skopje
spot_img

Го славиме светиот апостол Матеј: Се верува дека денес мора да ги направите овие работи!

-Реклама-

Православните христијани денес го слават светиот апостол Матеј. Се смета дека на овој ден треба да се платат сите заостанати долгови и даноци. Матеј, се верува, никогаш не јадел месо, туку се хранел со зеленчук, овошје и житарки.

Реклама
-Реклама-

Св. апoстoл Матeј eвангeлист, првo бил цариник (односно митар). Гo видeл Христа вo Капeрнаум кадe штo бил пoвикан: „Врви пo Мeнe. И тoј стана и тргна пo Нeгo” (Мт. 9:9). Свeти Матeј гo прoпoвeдал евангелието, а во Eтиoпија бил поставен за eпискoп, бил дoбар пастир мнoгу гoдини, дoдeка Гoспoд нe гo пoвикал вo свoeтo бeсмртнo царствo. Св. апoстoл Матeј гo напишал Eвангeлиeтo на eврeјски јазик, кoe наскoрo билo прeвeдeнo на грчки јазик и на грчки дoшлo и дo нас, дoдeка oна на eврeјски сe изгубилo. За oвoј eвангeлист сe вeли дeка никoгаш нe јадeл мeсo, туку сe хранeл сo зeлeнчук и сo oвoшјe.

-Реклама-

Матеј важи за светец-заштитник на цариниците, даночниците, банкарите и сметководителите.

Се верува дека ако ја изговорите оваа молитва денес, сè ќе ви појде на подобро:

О, наш светец-заштитник, славен Свети Матеј, Господ Исус сакаше вие ​​меѓу неговите Апостоли да ве наградиме што ги напуштивте богатството за да го следите во неговата божествена мисија. Преку вас да ја собиеме благодатта од Господа што ја бараме, збогатите ги нашите срца со божествена благодат и бидете пример за нашиот ближен во потрагата по вечни добра.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Го славиме светиот апостол Матеј: Се верува дека денес мора да ги направите овие работи!

Реклама

Православните христијани денес го слават светиот апостол Матеј. Се смета дека на овој ден треба да се платат сите заостанати долгови и даноци. Матеј, се верува, никогаш не јадел месо, туку се хранел со зеленчук, овошје и житарки.

Св. апoстoл Матeј eвангeлист, првo бил цариник (односно митар). Гo видeл Христа вo Капeрнаум кадe штo бил пoвикан: „Врви пo Мeнe. И тoј стана и тргна пo Нeгo” (Мт. 9:9). Свeти Матeј гo прoпoвeдал евангелието, а во Eтиoпија бил поставен за eпискoп, бил дoбар пастир мнoгу гoдини, дoдeка Гoспoд нe гo пoвикал вo свoeтo бeсмртнo царствo. Св. апoстoл Матeј гo напишал Eвангeлиeтo на eврeјски јазик, кoe наскoрo билo прeвeдeнo на грчки јазик и на грчки дoшлo и дo нас, дoдeка oна на eврeјски сe изгубилo. За oвoј eвангeлист сe вeли дeка никoгаш нe јадeл мeсo, туку сe хранeл сo зeлeнчук и сo oвoшјe.

Матеј важи за светец-заштитник на цариниците, даночниците, банкарите и сметководителите.

Се верува дека ако ја изговорите оваа молитва денес, сè ќе ви појде на подобро:

О, наш светец-заштитник, славен Свети Матеј, Господ Исус сакаше вие ​​меѓу неговите Апостоли да ве наградиме што ги напуштивте богатството за да го следите во неговата божествена мисија. Преку вас да ја собиеме благодатта од Господа што ја бараме, збогатите ги нашите срца со божествена благодат и бидете пример за нашиот ближен во потрагата по вечни добра.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО