За време на стара Југославија, во првите денови од есента се правела и овошна туршија. Најчесто се собирале диви овошни плодови и шумски плодови кои по темелно миење се ставале во буриња и се киселеле. Добиениот пијалак според многумина бил чист „еликсир на здравје“.
Се верувало дека ако редовно го пиете овој здрав ферментиран пијалак, можете да доживеете убава и длабока старост.
Но, зошто овошната туршија е толку здрава?
Овошната туршија е полна со ензими, минерали и витамини, и обично се подготвува во октомври и ноември. Богата е со витамин Ц и антиоксиданти, а во зима е ефикасна заштита од грип и настинка.
Тоа помага при:
-Проблеми со мокрењето
-Со варењето
-Кашлање
-Го забрзува метаболизмот
-Ја чисти крвта од холестерол
-Лечи мамурлак