Monday, September 9, 2024
17.8 C
Skopje

Посни бајадери готови за 20 минути: Мали колачи кои можат да стојат и до една недела!

-Реклама-

Љубителите на чоколадо немаат премногу дилеми кога ќе ги прашате кои слатки тортички им се омилени – повеќето ќе ја издвојат бајадерата како „кралица меѓу малите колачи“.

Реклама

Бидејќи Велигденските пости се во тек, ви пренесуваме рецепт за посна варијанта на вашата омилена торта, која е подеднакво добра како и мрсна.

-Реклама-

Колачот нема млеко и јајца, па може да стои повеќе од една недела, а вкусот не се менува. Чувајте ги во фрижидер, во калап кој откако ќе се излади го ставите во кеса или покријте го со фолија.

-Реклама-

Состојки:

  • 300 гр посни мелени бисквити
  • 200 гр мелени ореви
  • 250 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 10 лажици вода
  • 200 гр посен маргарин
  • 150 гр посно чоколадо за готвење

За глазурата:

  • 3 лажици шеќер
  • 3 лажици вода
  • 3 лажици масло
  • 100 гр посно чоколадо за готвење

Подготовка:

  • Во шерпата ставете ги шеќерот, водата и ванилиниот шеќер, па варете додека не зоврие.
  • Се трга од оган, се додава маргаринот и се меша додека маргаринот не се растопи.
  • Потоа додадете ги мелените бисквити и мелените ореви и сè убаво соединете.
  • Добиената смеса поделете ја на два дела.
  • Оставете го едното жолто, а во другото додадете го растопеното чоколадо.
  • Во правоаголната тава прво истурете го чоколадниот дел, а потоа и другиот дел од смесата.
  • Оставете во фрижидер.
  • Направете ја глазурата само кога колачот е целосно наместен.
  • Во тавата истурете масло, вода, шеќер, маргарин и чоколадо за готвење и мешајте на загреана плоча додека не се соединат сите состојки.
  • Додека е топла глазурата прелијте ја врз колачот и оставете да се излади.
  • Потоа бајадерата исечкајте ја на коцки или шипки и послужете.
- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Посни бајадери готови за 20 минути: Мали колачи кои можат да стојат и до една недела!

-Реклама-
-Реклама-
-Реклама-

Љубителите на чоколадо немаат премногу дилеми кога ќе ги прашате кои слатки тортички им се омилени – повеќето ќе ја издвојат бајадерата како „кралица меѓу малите колачи“.

Реклама

Бидејќи Велигденските пости се во тек, ви пренесуваме рецепт за посна варијанта на вашата омилена торта, која е подеднакво добра како и мрсна.

Колачот нема млеко и јајца, па може да стои повеќе од една недела, а вкусот не се менува. Чувајте ги во фрижидер, во калап кој откако ќе се излади го ставите во кеса или покријте го со фолија.

Состојки:

  • 300 гр посни мелени бисквити
  • 200 гр мелени ореви
  • 250 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 10 лажици вода
  • 200 гр посен маргарин
  • 150 гр посно чоколадо за готвење

За глазурата:

  • 3 лажици шеќер
  • 3 лажици вода
  • 3 лажици масло
  • 100 гр посно чоколадо за готвење

Подготовка:

  • Во шерпата ставете ги шеќерот, водата и ванилиниот шеќер, па варете додека не зоврие.
  • Се трга од оган, се додава маргаринот и се меша додека маргаринот не се растопи.
  • Потоа додадете ги мелените бисквити и мелените ореви и сè убаво соединете.
  • Добиената смеса поделете ја на два дела.
  • Оставете го едното жолто, а во другото додадете го растопеното чоколадо.
  • Во правоаголната тава прво истурете го чоколадниот дел, а потоа и другиот дел од смесата.
  • Оставете во фрижидер.
  • Направете ја глазурата само кога колачот е целосно наместен.
  • Во тавата истурете масло, вода, шеќер, маргарин и чоколадо за готвење и мешајте на загреана плоча додека не се соединат сите состојки.
  • Додека е топла глазурата прелијте ја врз колачот и оставете да се излади.
  • Потоа бајадерата исечкајте ја на коцки или шипки и послужете.
- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО