Љубителите на чоколадо немаат премногу дилеми кога ќе ги прашате кои слатки тортички им се омилени – повеќето ќе ја издвојат бајадерата како „кралица меѓу малите колачи“.
Бидејќи Велигденските пости се во тек, ви пренесуваме рецепт за посна варијанта на вашата омилена торта, која е подеднакво добра како и мрсна.
Колачот нема млеко и јајца, па може да стои повеќе од една недела, а вкусот не се менува. Чувајте ги во фрижидер, во калап кој откако ќе се излади го ставите во кеса или покријте го со фолија.
Состојки:
- 300 гр посни мелени бисквити
- 200 гр мелени ореви
- 250 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 10 лажици вода
- 200 гр посен маргарин
- 150 гр посно чоколадо за готвење
За глазурата:
- 3 лажици шеќер
- 3 лажици вода
- 3 лажици масло
- 100 гр посно чоколадо за готвење
Подготовка:
- Во шерпата ставете ги шеќерот, водата и ванилиниот шеќер, па варете додека не зоврие.
- Се трга од оган, се додава маргаринот и се меша додека маргаринот не се растопи.
- Потоа додадете ги мелените бисквити и мелените ореви и сè убаво соединете.
- Добиената смеса поделете ја на два дела.
- Оставете го едното жолто, а во другото додадете го растопеното чоколадо.
- Во правоаголната тава прво истурете го чоколадниот дел, а потоа и другиот дел од смесата.
- Оставете во фрижидер.
- Направете ја глазурата само кога колачот е целосно наместен.
- Во тавата истурете масло, вода, шеќер, маргарин и чоколадо за готвење и мешајте на загреана плоча додека не се соединат сите состојки.
- Додека е топла глазурата прелијте ја врз колачот и оставете да се излади.
- Потоа бајадерата исечкајте ја на коцки или шипки и послужете.