Ви носиме неколку предлози што да правите со храната што останува на трпезата.
Постојат некои препораки што треба да ги следите за да ја чувате храната правилно. Треба да знаете која храна можете да ја замрзнете, а која не. Не треба да замрзнувате салати, како што е зелената салата, ниту пак јадења приготвени со макарони. Не ја чувајте оваа храна ако сакате да спречите труење.
Што се однесува до киселите краставички, тие можат повторно да се вратат во теглата, но само ако претходно не биле во масло или во допир со некои преливи, како што е мајонезот.
Во замрзнувачот можете да ги чувате и сармата и колачите, но треба да ги изедете веднаш штом ќе се одмрзнат и да не ги замрзнувате по втор пат.
По одмрзнувањето, сармата исто така треба да биде подготвена за сервирање, без додавање вода затоа што секој нов третман на храната го менува нејзиниот хемиски состав и ја прави поподложна на бактерии.
Исто така, треба да бидете внимателни и со колачите. Ако ви останат колачи од славата, ставете ги во замрзнувач и кога ќе одлучите да ги јадете, направете го тоа веднаш по одмрзнувањето.