Friday, February 23, 2024
13.8 C
Skopje
spot_img

Денес е голем празник: Света Меланија ќе ви помогне ако го направите ова

-Реклама-

Денес црквата и верниците слават празник посветен на преподобната Меланија Римјанка, христијанска светица од 5 век која живеела во Рим.

Реклама
-Реклама-

Родена е во Рим од благочестиви и многу имотни родители. Родителите ја присилија да стапи во брак со некој угледен млад човек Апинијан. Кога го роди второто дете таа се разболе и му рече на мажот ? дека ќе може да оздрави само ако тој се заколне пред Бога дека во иднина ќе живее со неа како брат со сестра. Мажот ? се заколна, а таа од духовна радост и телесно оздраве. Потоа Му беше угодно на Бога па им ги зеде двете деца, а тие се решија да го распродадат сиот свој имот и да им го раздадат на сиромасите, на црквите и на манастирите. Многу патуваа по странските земји и градови вршејќи добри дела од своето богатство. Ги посетија прочуените духовници во Горен и Долен Мисир и од нив многу се научија и се вдахновија. За сето време Меланија се подвзиуваше во строг пост, срдечна молитва и читање на Светото Писмо. Имаше обичај секоја година трипати да го прочита целото Свето Писмо, Стариот и Новиот Завет. Со мажот живееше како со свој брат и соподвижник. Кога дојдоа во Александрија, зедоа благослов од Св. патријарх Кирил. Потоа заминаа за Ерусалим и се населија на гората Елеонска. Овде Меланија се затвори и целата се предаде на богомислие, пост и молитва. И така проживеа четиринаесет години. Потоа излезе да им послужи на другите на патот кон спасението. Основа машки и женски манастир. На покана од својот роднина сенаторот Волусијан, незнабожец, појде во Цариград и го обрати во верата Христова (иако претходно блажениот Августин не успеа во тоа). Потоа повторно се врати на Елеонската Гора и таму се упокои во Господа во 439 година, во педесет и седмата година од нејзиниот живот.

-Реклама-

На оваа светителка, за помош и милост треба да и се обратите вака:

„Во тебе, мајко, побожноста сигурно е спасена, бидејќи со примањето на Крстот си го следела Господ Христос, со своите дела си научила да го презираш телото, сакајќи повеќе за душата бесмртни нешта, затоа и со Ангелите, света Меланија, твојот дух се радува“.

Света Меланија Римјанка се смета за заштитничка на жените и девојките. Молитвите до неа и до Богородица, верува народот, ќе донесе здравје и љубов на секоја дама.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Денес е голем празник: Света Меланија ќе ви помогне ако го направите ова

Реклама

Денес црквата и верниците слават празник посветен на преподобната Меланија Римјанка, христијанска светица од 5 век која живеела во Рим.

Родена е во Рим од благочестиви и многу имотни родители. Родителите ја присилија да стапи во брак со некој угледен млад човек Апинијан. Кога го роди второто дете таа се разболе и му рече на мажот ? дека ќе може да оздрави само ако тој се заколне пред Бога дека во иднина ќе живее со неа како брат со сестра. Мажот ? се заколна, а таа од духовна радост и телесно оздраве. Потоа Му беше угодно на Бога па им ги зеде двете деца, а тие се решија да го распродадат сиот свој имот и да им го раздадат на сиромасите, на црквите и на манастирите. Многу патуваа по странските земји и градови вршејќи добри дела од своето богатство. Ги посетија прочуените духовници во Горен и Долен Мисир и од нив многу се научија и се вдахновија. За сето време Меланија се подвзиуваше во строг пост, срдечна молитва и читање на Светото Писмо. Имаше обичај секоја година трипати да го прочита целото Свето Писмо, Стариот и Новиот Завет. Со мажот живееше како со свој брат и соподвижник. Кога дојдоа во Александрија, зедоа благослов од Св. патријарх Кирил. Потоа заминаа за Ерусалим и се населија на гората Елеонска. Овде Меланија се затвори и целата се предаде на богомислие, пост и молитва. И така проживеа четиринаесет години. Потоа излезе да им послужи на другите на патот кон спасението. Основа машки и женски манастир. На покана од својот роднина сенаторот Волусијан, незнабожец, појде во Цариград и го обрати во верата Христова (иако претходно блажениот Августин не успеа во тоа). Потоа повторно се врати на Елеонската Гора и таму се упокои во Господа во 439 година, во педесет и седмата година од нејзиниот живот.

На оваа светителка, за помош и милост треба да и се обратите вака:

„Во тебе, мајко, побожноста сигурно е спасена, бидејќи со примањето на Крстот си го следела Господ Христос, со своите дела си научила да го презираш телото, сакајќи повеќе за душата бесмртни нешта, затоа и со Ангелите, света Меланија, твојот дух се радува“.

Света Меланија Римјанка се смета за заштитничка на жените и девојките. Молитвите до неа и до Богородица, верува народот, ќе донесе здравје и љубов на секоја дама.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО