Tuesday, February 27, 2024
14.8 C
Skopje
spot_img

Вечерва не јадете остатоци, туку поставете богата трпеза: Обиачи за Стара нова година кои носат благосостојба и среќа

-Реклама-

Православните верници вечерва прославуваат Стара нова година, праник кој со утрешниот Свети Василиј е еден од поголемите зимски прослави меѓу народот. Низ Македонија има различни адети и обичаи за овој и утрешниот ден, но неколку верувања се исти.

Реклама
-Реклама-

Вечерва се подготвува богата трпеза и се облекува нешто ново за во домот да се привлечат благосостојба, среќа и богатство. Многу лош знак е вечерва на маса да ставите малку храна или некое расипано јадење. Се верува дека ако вечерва сте добродушни и дарежливи, за останатите да ви вратат со иста мера следната година.

-Реклама-

Потрудете се на масата да има две исти вилушки и две исти лажици, зошто така ќе привлечете двојно повеќе пари и двојно повеќе среќа за следната година.

Се верува дека ако ноќва е ѕвездена и ведра ќе нè следи добра среќа и здравје.

На полноќ обавезно замислете желба, зошто ноќва се остварува.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Вечерва не јадете остатоци, туку поставете богата трпеза: Обиачи за Стара нова година кои носат благосостојба и среќа

Реклама

Православните верници вечерва прославуваат Стара нова година, праник кој со утрешниот Свети Василиј е еден од поголемите зимски прослави меѓу народот. Низ Македонија има различни адети и обичаи за овој и утрешниот ден, но неколку верувања се исти.

Вечерва се подготвува богата трпеза и се облекува нешто ново за во домот да се привлечат благосостојба, среќа и богатство. Многу лош знак е вечерва на маса да ставите малку храна или некое расипано јадење. Се верува дека ако вечерва сте добродушни и дарежливи, за останатите да ви вратат со иста мера следната година.

Потрудете се на масата да има две исти вилушки и две исти лажици, зошто така ќе привлечете двојно повеќе пари и двојно повеќе среќа за следната година.

Се верува дека ако ноќва е ѕвездена и ведра ќе нè следи добра среќа и здравје.

На полноќ обавезно замислете желба, зошто ноќва се остварува.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО