Monday, March 4, 2024
9.8 C
Skopje

Колку мандарини најмногу смеете да изедете дневно?

-Реклама-
-Реклама-

Мандарината е кисело-сладок цитрус од југоисточна Азија, која на нашите простори се одгледува од 19-ти век. И покрај тоа, тешко е да замислиме есен и зима без ова неодоливо овошје.

Реклама

Ова овошје е препорачливо секојдневно да го консумираме, меѓутоа, важно е да имаме граница и во здравите навики.

-Реклама-

Мандарините се богати со многу витамини, ја стимулираат функцијата на мозокот и се препознатливи по својот пријатен мирис и вкус. Сепак, како и со сè останато, и со нив мора да внимаваме и да се држиме до препорачаната доза.

Мандарината исто како и другите цитрусни овошја е одличен извор на витамин Ц, кој е важен за имунитетот на телото и борба против сезонски болести, чии симптоми ги ублажува и го забрзува закрепнувањето, поради што е неизоставен дел од зимската исхрана.

Освен што се богати со витамин Ц, мандарините содржат и витамини од група Б, калциум, магнезиум, цинк и калиум. Тие исто така ја стимулираат функцијата на мозокот и допринесуваат за подобро помнење, а препознатливи се и по својот убав мирис и освежувачки вкус.

Препорачаната дневна доза на ова овошје е до седум мандарини. Консумирањето повеќе од седум мандарини може да доведе до покачено ниво на шеќер во крвта, а премногу фруктоза може да доведе до вишок килограми.

Исто така, мандарината како и другите цитрусни овошја содржи многу оксалат, па затоа не се препорачува за луѓе со предиспозиција за камења во бубрезите и жолчката и други болести.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Колку мандарини најмногу смеете да изедете дневно?

Реклама

Мандарината е кисело-сладок цитрус од југоисточна Азија, која на нашите простори се одгледува од 19-ти век. И покрај тоа, тешко е да замислиме есен и зима без ова неодоливо овошје.

Ова овошје е препорачливо секојдневно да го консумираме, меѓутоа, важно е да имаме граница и во здравите навики.

Мандарините се богати со многу витамини, ја стимулираат функцијата на мозокот и се препознатливи по својот пријатен мирис и вкус. Сепак, како и со сè останато, и со нив мора да внимаваме и да се држиме до препорачаната доза.

Мандарината исто како и другите цитрусни овошја е одличен извор на витамин Ц, кој е важен за имунитетот на телото и борба против сезонски болести, чии симптоми ги ублажува и го забрзува закрепнувањето, поради што е неизоставен дел од зимската исхрана.

Освен што се богати со витамин Ц, мандарините содржат и витамини од група Б, калциум, магнезиум, цинк и калиум. Тие исто така ја стимулираат функцијата на мозокот и допринесуваат за подобро помнење, а препознатливи се и по својот убав мирис и освежувачки вкус.

Препорачаната дневна доза на ова овошје е до седум мандарини. Консумирањето повеќе од седум мандарини може да доведе до покачено ниво на шеќер во крвта, а премногу фруктоза може да доведе до вишок килограми.

Исто така, мандарината како и другите цитрусни овошја содржи многу оксалат, па затоа не се препорачува за луѓе со предиспозиција за камења во бубрезите и жолчката и други болести.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО