Monday, March 4, 2024
9.8 C
Skopje

Како брзо да се опоравите од грип и настинка?

-Реклама-
-Реклама-

Ако сакате брзо да се опоравите од грип и настинка, одмарајте се и пијте многу течности. Покрај тоа, постојат и други начини за побрзо надминување на респираторните инфекции.

Реклама

Грипот е многу заразна респираторна инфекција предизвикана од вирусот на инфлуенца. Симптомите на грип обично траат околу една недела, но најтешките симптоми се јавуваат само два до три дена (иако може да се чувствуваат како цела вечност). Може да продолжите да се чувствувате уморни, слаби и да кашлате една недела откако ќе закрепнете. Следниве се совети кои ќе ви помогнат полесно да се изборите со респираторните инфекции и побрзо да ги победите грипот и настинката.

-Реклама-

Како побрзо да ги преболите респираторните инфекции

Останете дома

На вашето тело му треба време и енергија за да се избори со вирусот на грип, што значи дека вашата дневна рутина треба да биде на втор план. Можеби ќе бидете во искушение да пазарувате намирници или да ја средите целата куќа, но би си направиле лоша услуга.

Останете дома и одложете ја работата додека не почнете да се чувствувате подобро. Покрај тоа што ќе ви помогне да закрепнете, останувањето дома го спречува и ширењето на грипот на другите луѓе во вашата заедница или работно место. Грипот може да биде опасен за постарите и малите деца, па затоа е од витално значење да избегнувате контакт со други додека сте заразни и редовно да ги дезинфицирате површините и личните предмети.

Пијте доволно течности

Еден од симптомите на грипот е високата температура, која може да доведе до потење и губење на течности. Треба да ја замените изгубената течност која е неопходна за нормално функционирање на организмот и борбата против инфекциите.

Спијте што е можно повеќе

Спиењето е најдобриот лек на телото додека се бори против грипот. Одете на спиење порано од вообичаено и спијте. Можете исто така да дремнете во текот на денот за да му дадете на вашето тело повеќе време да се опорави. Одморот и спиењето исто така го намалуваат ризикот од сериозни компликации од грип, како што е пневмонија.

Олеснете го дишењето

Тешко е да заспиете ако имате затнат нос и кашлате. Обидете се со овие совети кои ќе ви помогнат да дишете полесно и да спиете подобро:

-Користете дополнителна перница за да ја подигнете главата и да го намалите притисокот во синусите.
-Користете навлажнувачи.
-Топол туш пред спиење.

Земете една лажица мед за ублажување на кашлицата

Медот е прилично вообичаен природен лек за болки во грлото или кашлица. Мешањето на мед со чај е одличен начин да останете хидрирани додека ги лекувате симптомите на грип. Во една студија, истражувачите открија дека дозата на мед е поефикасна во контролирањето на ноќната кашлица отколку обичните супресанти за кашлица кај деца на возраст од две до 18 години со инфекции на горниот респираторен тракт. Едно нешто што треба да се забележи е дека не треба да им давате мед на деца под една година.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Како брзо да се опоравите од грип и настинка?

Реклама

Ако сакате брзо да се опоравите од грип и настинка, одмарајте се и пијте многу течности. Покрај тоа, постојат и други начини за побрзо надминување на респираторните инфекции.

Грипот е многу заразна респираторна инфекција предизвикана од вирусот на инфлуенца. Симптомите на грип обично траат околу една недела, но најтешките симптоми се јавуваат само два до три дена (иако може да се чувствуваат како цела вечност). Може да продолжите да се чувствувате уморни, слаби и да кашлате една недела откако ќе закрепнете. Следниве се совети кои ќе ви помогнат полесно да се изборите со респираторните инфекции и побрзо да ги победите грипот и настинката.

Како побрзо да ги преболите респираторните инфекции

Останете дома

На вашето тело му треба време и енергија за да се избори со вирусот на грип, што значи дека вашата дневна рутина треба да биде на втор план. Можеби ќе бидете во искушение да пазарувате намирници или да ја средите целата куќа, но би си направиле лоша услуга.

Останете дома и одложете ја работата додека не почнете да се чувствувате подобро. Покрај тоа што ќе ви помогне да закрепнете, останувањето дома го спречува и ширењето на грипот на другите луѓе во вашата заедница или работно место. Грипот може да биде опасен за постарите и малите деца, па затоа е од витално значење да избегнувате контакт со други додека сте заразни и редовно да ги дезинфицирате површините и личните предмети.

Пијте доволно течности

Еден од симптомите на грипот е високата температура, која може да доведе до потење и губење на течности. Треба да ја замените изгубената течност која е неопходна за нормално функционирање на организмот и борбата против инфекциите.

Спијте што е можно повеќе

Спиењето е најдобриот лек на телото додека се бори против грипот. Одете на спиење порано од вообичаено и спијте. Можете исто така да дремнете во текот на денот за да му дадете на вашето тело повеќе време да се опорави. Одморот и спиењето исто така го намалуваат ризикот од сериозни компликации од грип, како што е пневмонија.

Олеснете го дишењето

Тешко е да заспиете ако имате затнат нос и кашлате. Обидете се со овие совети кои ќе ви помогнат да дишете полесно и да спиете подобро:

-Користете дополнителна перница за да ја подигнете главата и да го намалите притисокот во синусите.
-Користете навлажнувачи.
-Топол туш пред спиење.

Земете една лажица мед за ублажување на кашлицата

Медот е прилично вообичаен природен лек за болки во грлото или кашлица. Мешањето на мед со чај е одличен начин да останете хидрирани додека ги лекувате симптомите на грип. Во една студија, истражувачите открија дека дозата на мед е поефикасна во контролирањето на ноќната кашлица отколку обичните супресанти за кашлица кај деца на возраст од две до 18 години со инфекции на горниот респираторен тракт. Едно нешто што треба да се забележи е дека не треба да им давате мед на деца под една година.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО