Tuesday, February 27, 2024
14.8 C
Skopje
spot_img

Денес го славиме големиот пророк: Се верува дека ќе им помогне на сите кои ќе го направат ова!

-Реклама-

Денес го славиме Светиот пророк Малахија.

Реклама
-Реклама-

Според редоследот на времето тој е последниот од Пророците. Се роди по враќањето на Евреите од вавилонското ропство. Во лицето беше необично убав. Преданието вели дека народот го нарекувал ангел, можеби заради неговата надворешна убавина или заради чистотата на душата или пак затоа што се дружел со Божји ангел. Често говорел со ангелот лице в лице. Се случувало и другите да го чујат гласот на ангелот, но не биле достојни да му го видат лицето. Она што му го јавувал ангелот, младиот пророк го пророкувал. Викал кон неблагодарниот Израил и кон беззаконите свештеници. Петстотини години пред Христа јасно го прорекол јавувањето на Свети Јован Крстител. Но главно тој е пророк на Страшниот Суд. Како млад се престави кај Бога и после него немаше веќе пророк во Израилот до Јован Крстител.

-Реклама-

Се верува дека ќе им помогне на сите кои ќе ја изговорат оваа молитва:
Во вечниот ден Господов, лице в лице проповеда апостолот да се видиме, а ти, Пророче на Христовото доаѓање, со Ангелот везден собеседеше, благодатта на јаве светлина од тебе излеваше, народ во закон Божји приведуваше, моли се за нас ти, кој сега стоиш пред престолот на славата.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Денес го славиме големиот пророк: Се верува дека ќе им помогне на сите кои ќе го направат ова!

Реклама

Денес го славиме Светиот пророк Малахија.

Според редоследот на времето тој е последниот од Пророците. Се роди по враќањето на Евреите од вавилонското ропство. Во лицето беше необично убав. Преданието вели дека народот го нарекувал ангел, можеби заради неговата надворешна убавина или заради чистотата на душата или пак затоа што се дружел со Божји ангел. Често говорел со ангелот лице в лице. Се случувало и другите да го чујат гласот на ангелот, но не биле достојни да му го видат лицето. Она што му го јавувал ангелот, младиот пророк го пророкувал. Викал кон неблагодарниот Израил и кон беззаконите свештеници. Петстотини години пред Христа јасно го прорекол јавувањето на Свети Јован Крстител. Но главно тој е пророк на Страшниот Суд. Како млад се престави кај Бога и после него немаше веќе пророк во Израилот до Јован Крстител.

Се верува дека ќе им помогне на сите кои ќе ја изговорат оваа молитва:
Во вечниот ден Господов, лице в лице проповеда апостолот да се видиме, а ти, Пророче на Христовото доаѓање, со Ангелот везден собеседеше, благодатта на јаве светлина од тебе излеваше, народ во закон Божји приведуваше, моли се за нас ти, кој сега стоиш пред престолот на славата.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО