Monday, March 4, 2024
9.8 C
Skopje

ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ ОВИЕ СВЕТИ МАЧЕНИЦИ: Се верува дека ако ја изговорите оваа молитва можете да ги одбегнете неволјите!

-Реклама-
-Реклама-

Светите маченици Јулијан и Василиса

Реклама

Обајцата од благородни и богати родители. Венчани во брак, се заветуваа да живеат девствено како брат и сестра. Им го раздадоа сиот свој имот на сиромашните, а самите стапија во монаштво. Јулијан основа машки, а Василиса женски манастир. Јулијан имаше десет илјади монаси, а Василиса илјада монахињи. Кога настана лутото мачење на христијаните под Диоклецијан, Василиса Го молеше Бога нидена од нејзините монахињи да не се исплаши од маките и да не отстапи од православната вера. Господ ја услиши молитвата на Својата достојна слугинка и за шест месеци ги зеде кај Себе сите монахињи редум, па најпосле и нивната игуманија Василиса. Пред смртта Василиса имаше видение за своите сестри на оној свет: сите ѝ се јавија светли и радосни како ангели Божји и ја повикуваа својата духовна мајка да им дојде што побргу. Манастирот на Јулијан беше изгорен од мачителите, а самиот Јулијан го мачеа нечовечно и го убија во најтешки маки. Во маките го крепеше и бодреше Самиот Господ, па с ѐ издржа јуначки, ја одржа верата и го прослави името Господово. Заедно со Јулијан беа убиени: синот и жената на мачителот Маркијан; Келасиј и Марионил, кои кога го видоа трпењето на маченикот и самите се обратија во Христовата вера; дваесет римски војници; седуммина браќа од она место; презвитерот Антониј и некој Анастасиј, кого Јулијан за време на мачеништвото со молитва го воскресна од мртвите. Сите чесно пострадаа за Христа и станаа граѓани на небесното Царство околу 313 година.

-Реклама-

„Вврзани со брак, врзани со Христос. Духовниот сојуз е потрајно сојузништво. Во книгата Живи духови ги напишал: „Брате Јулијан, сестра Василиса“. Тие оставија сè и тргнаа по Христа. И кога тропнаа, ги дадоа животите за љубовта Божја, љубовта на трите сонца, ја презреа Славата. сета земна слава; Тие се прославија со љубовта кон Бога и ни оставија прекрасен пример. Богатство на црквата, а украс и радост: Чудотворната крв на чудните маченици“.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ ОВИЕ СВЕТИ МАЧЕНИЦИ: Се верува дека ако ја изговорите оваа молитва можете да ги одбегнете неволјите!

Реклама

Светите маченици Јулијан и Василиса

Обајцата од благородни и богати родители. Венчани во брак, се заветуваа да живеат девствено како брат и сестра. Им го раздадоа сиот свој имот на сиромашните, а самите стапија во монаштво. Јулијан основа машки, а Василиса женски манастир. Јулијан имаше десет илјади монаси, а Василиса илјада монахињи. Кога настана лутото мачење на христијаните под Диоклецијан, Василиса Го молеше Бога нидена од нејзините монахињи да не се исплаши од маките и да не отстапи од православната вера. Господ ја услиши молитвата на Својата достојна слугинка и за шест месеци ги зеде кај Себе сите монахињи редум, па најпосле и нивната игуманија Василиса. Пред смртта Василиса имаше видение за своите сестри на оној свет: сите ѝ се јавија светли и радосни како ангели Божји и ја повикуваа својата духовна мајка да им дојде што побргу. Манастирот на Јулијан беше изгорен од мачителите, а самиот Јулијан го мачеа нечовечно и го убија во најтешки маки. Во маките го крепеше и бодреше Самиот Господ, па с ѐ издржа јуначки, ја одржа верата и го прослави името Господово. Заедно со Јулијан беа убиени: синот и жената на мачителот Маркијан; Келасиј и Марионил, кои кога го видоа трпењето на маченикот и самите се обратија во Христовата вера; дваесет римски војници; седуммина браќа од она место; презвитерот Антониј и некој Анастасиј, кого Јулијан за време на мачеништвото со молитва го воскресна од мртвите. Сите чесно пострадаа за Христа и станаа граѓани на небесното Царство околу 313 година.

„Вврзани со брак, врзани со Христос. Духовниот сојуз е потрајно сојузништво. Во книгата Живи духови ги напишал: „Брате Јулијан, сестра Василиса“. Тие оставија сè и тргнаа по Христа. И кога тропнаа, ги дадоа животите за љубовта Божја, љубовта на трите сонца, ја презреа Славата. сета земна слава; Тие се прославија со љубовта кон Бога и ни оставија прекрасен пример. Богатство на црквата, а украс и радост: Чудотворната крв на чудните маченици“.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО