Friday, February 23, 2024
13.8 C
Skopje
spot_img

Го празнуваме Св. Григориј: Денес простувајте и кажете ја ОВАА МОЛИТВА, ве очекува радост

-Реклама-

Православната црква денес, 23 јануари, го празнува празникот посветен на Свети Григориј, епископ Нишки – светец кој направи многу за ширењето на верата и воспоставувањето на христијанството какво што го знаеме денес.

Реклама
-Реклама-

Свети Григориј бил епископ Низански, помлад брат на Свети Василиј Велики, близок пријател на Григориј Богослов. Отпрвин бил само презвитер, бидејќи бил оженет, а кога умрела неговата сопруга, блажена Теозва, бил избран и посветен за епископ во Ниса.

-Реклама-

Се одликуваше со огромно светско учење и духовно искуство. Учествувал на Вториот Вселенски Собор. Се смета дека тој го составил вториот дел од Символот на верата. Голем оратор, толкувач на Светото писмо и теолог.

За време на владеењето на императорот Валенс, тој бил соборен од епископската столица и протеран во егзил. Овој свет отец поминува осум години во егзил трпеливо поднесувајќи ги сите неволји и понижувања. Конечно, умре во длабока старост кон крајот на IV век, преселувајќи се во Царството Божјо и останувајќи низ вековите на земјата како голема светлина на Црквата.

Народни обичаи и верувања

Овој светител направил многу за ширењето на верата и развојот на христијанството. Светецот умрел во беда, но според преданието никогаш не се пожалил на тоа. Својот живот го посветил на заштита на правдата и невините, како и на воспоставување на православието во христијанството. Тој ги научи луѓето да најдат сила да им простат на оние што им згрешиле.

Секој верник треба да му се моли денес.

Молитва

Боже на нашите татковци, постапувај со нас секогаш според Твојата кроткост, не оставај нè со Твојата милост, туку уредувај го нашиот живот во мир со нивните молитви.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Го празнуваме Св. Григориј: Денес простувајте и кажете ја ОВАА МОЛИТВА, ве очекува радост

Реклама

Православната црква денес, 23 јануари, го празнува празникот посветен на Свети Григориј, епископ Нишки – светец кој направи многу за ширењето на верата и воспоставувањето на христијанството какво што го знаеме денес.

Свети Григориј бил епископ Низански, помлад брат на Свети Василиј Велики, близок пријател на Григориј Богослов. Отпрвин бил само презвитер, бидејќи бил оженет, а кога умрела неговата сопруга, блажена Теозва, бил избран и посветен за епископ во Ниса.

Се одликуваше со огромно светско учење и духовно искуство. Учествувал на Вториот Вселенски Собор. Се смета дека тој го составил вториот дел од Символот на верата. Голем оратор, толкувач на Светото писмо и теолог.

За време на владеењето на императорот Валенс, тој бил соборен од епископската столица и протеран во егзил. Овој свет отец поминува осум години во егзил трпеливо поднесувајќи ги сите неволји и понижувања. Конечно, умре во длабока старост кон крајот на IV век, преселувајќи се во Царството Божјо и останувајќи низ вековите на земјата како голема светлина на Црквата.

Народни обичаи и верувања

Овој светител направил многу за ширењето на верата и развојот на христијанството. Светецот умрел во беда, но според преданието никогаш не се пожалил на тоа. Својот живот го посветил на заштита на правдата и невините, како и на воспоставување на православието во христијанството. Тој ги научи луѓето да најдат сила да им простат на оние што им згрешиле.

Секој верник треба да му се моли денес.

Молитва

Боже на нашите татковци, постапувај со нас секогаш според Твојата кроткост, не оставај нè со Твојата милост, туку уредувај го нашиот живот во мир со нивните молитви.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО