Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Ja славиме Светата маченичка Татијана: За спас на душата кажете ја оваа молитва!

-Реклама-

Светата маченичка Татијана
Римјанка, од угледни родители. Христијанка и ѓакониса на Црквата. По смртта на царот Хелиогабал во Рим царуваше царот Александар, чија мајка Мамеја беше христијанка. Самиот цар беше колеблив и неодлучен во верата; заради ова во дворецот држеше статуа на Христос и статуи на Аполон, на Авраам и на Орфеј. Неговите доглавници ги гонеа христијаните и без царска наредба. Кога ја изведоа девицата Татијана на мачење, таа Му се молеше на Бога за своите мачители. И ете, ним им се отворија очите и видоа околу маченичката четири ангели. Кога го видоа тоа, осуммина од нив поверуваа во Христа, заради што и самите беа мачени и убиени. Света Татијана продолжија да ја мачат: ја биеја, ? отсекуваа месо, ја стружеа со железо и целата накажана и ранета ја фрлија вечерта во затворот за утредента повторно да ја удрат на маки. Но Бог ги испрати Своите ангели во затворот за да ја охрабрат и да ? ги исцелат раните, па Татијана изутрина се јави пред мачителите наполно здрава. Ја фрлија пред лав, но лавот се умилкуваше околу неа и воопшто не ? наштети. ? ја отсекоа косата, мислејќи според нивниот незнабожечки ум дека во косата ? е скриена некоја магија или волшебна сила. Најпосле ја изведоа заедно со татко ? и обајцата ги убија со меч. Така во 225 година го заврши животот оваа славна девица со тело на жена, а дух мажествен.

Реклама

Помолете се со овие зборови:
Татјано, света маченичке, Христос пред нозете твои тварта ја покори, твоите молитви од Бога услишани беа, громови идоли разрушуваа, лавови се умилкуваа, неверници во вера се приведуваа, моли се помазаничке на Бога Живиот, благодатта која во тебе делуваше нас да н? укрепува и спасува, по твоите свети молитви, по твоите за Христа принесени подвизи.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Ja славиме Светата маченичка Татијана: За спас на душата кажете ја оваа молитва!

-Реклама-

Светата маченичка Татијана
Римјанка, од угледни родители. Христијанка и ѓакониса на Црквата. По смртта на царот Хелиогабал во Рим царуваше царот Александар, чија мајка Мамеја беше христијанка. Самиот цар беше колеблив и неодлучен во верата; заради ова во дворецот држеше статуа на Христос и статуи на Аполон, на Авраам и на Орфеј. Неговите доглавници ги гонеа христијаните и без царска наредба. Кога ја изведоа девицата Татијана на мачење, таа Му се молеше на Бога за своите мачители. И ете, ним им се отворија очите и видоа околу маченичката четири ангели. Кога го видоа тоа, осуммина од нив поверуваа во Христа, заради што и самите беа мачени и убиени. Света Татијана продолжија да ја мачат: ја биеја, ? отсекуваа месо, ја стружеа со железо и целата накажана и ранета ја фрлија вечерта во затворот за утредента повторно да ја удрат на маки. Но Бог ги испрати Своите ангели во затворот за да ја охрабрат и да ? ги исцелат раните, па Татијана изутрина се јави пред мачителите наполно здрава. Ја фрлија пред лав, но лавот се умилкуваше околу неа и воопшто не ? наштети. ? ја отсекоа косата, мислејќи според нивниот незнабожечки ум дека во косата ? е скриена некоја магија или волшебна сила. Најпосле ја изведоа заедно со татко ? и обајцата ги убија со меч. Така во 225 година го заврши животот оваа славна девица со тело на жена, а дух мажествен.

Реклама

Помолете се со овие зборови:
Татјано, света маченичке, Христос пред нозете твои тварта ја покори, твоите молитви од Бога услишани беа, громови идоли разрушуваа, лавови се умилкуваа, неверници во вера се приведуваа, моли се помазаничке на Бога Живиот, благодатта која во тебе делуваше нас да н? укрепува и спасува, по твоите свети молитви, по твоите за Христа принесени подвизи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО