Sunday, June 16, 2024
17.8 C
Skopje

Петок е ден за гравче: Најдобар рецепт за традиционален македонски грав

-Реклама-

Феноменалната комбинација на вкусови на грав, зеленчук и колбаси во еден специјалитет никого не остава рамнодушен.

Реклама

Така се прави Тавче на гравче. Она што го разликува од гравот на кој сме навикнати е поголемата количина на зеленчук.

-Реклама-

Состојки:

-Реклама-

500 гр бел грав
200 гр кромид
150 гр црвен кромид
100 гр моркови
магдонос
Ловоров лист
сол, бибер
малку сода бикарбона
половина чаша сок од домати
2 чешниња лук
малку мелен црвен пипер
250 гр полусув колбас
малку масло

Подготовка:

Гравот измијте го претходниот ден и потопете го во вода. Нека остане така преку ноќ. Пред правење, истурете ја оваа вода и истурете нова. Се остава да се вари околу половина час, па се процедува и повторно се налева ладна вода, па се става повторно да се готви. Морковот и магдоносот исечкајте ги, па додадете ги во гравот. Потоа додадете го ловоровиот лист, сол, бибер и сода бикарбона.

Вратете го гравот повторно да се готви. Погрижете се гравот да не зоврие. Во зависност од квалитетот на гравот, треба да помине околу 1 час за да се свари.

По половина час проверете го зрното, дали е меко и се распаѓа, ако не, оставете уште малку. Зрното треба да биде меко, но не треба да се превари и да се распадне.

Гравот повторно процедете го, не фрлајте ја водата во која се варени.

Кромидот и црвениот кромид ситно се сечкаат и се динста на малку масло. Варениот морков и магдонос извадете го од гравот и исечкајте ги. Ситно исецкајте го и лукот.

Ставете го сварениот грав во друг сад што може да оди во рерна. Додадете зеленчук, домати од домати, бибер и сол. Промешајте.

Колбасот исечкајте го на прстени и наредете го преку гравот. Потоа земете ја водата во која се свариле гравот и прелијте го толку за да потоне гравот. Потоа се става во рерна на 200 степени и се пече додека се фати убава кора, малку околу половина час, а може уште малку.

Послужете со салата од свежа зелка или кисела црвена пиперка.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Петок е ден за гравче: Најдобар рецепт за традиционален македонски грав

-Реклама-

Феноменалната комбинација на вкусови на грав, зеленчук и колбаси во еден специјалитет никого не остава рамнодушен.

Реклама

Така се прави Тавче на гравче. Она што го разликува од гравот на кој сме навикнати е поголемата количина на зеленчук.

Состојки:

500 гр бел грав
200 гр кромид
150 гр црвен кромид
100 гр моркови
магдонос
Ловоров лист
сол, бибер
малку сода бикарбона
половина чаша сок од домати
2 чешниња лук
малку мелен црвен пипер
250 гр полусув колбас
малку масло

Подготовка:

Гравот измијте го претходниот ден и потопете го во вода. Нека остане така преку ноќ. Пред правење, истурете ја оваа вода и истурете нова. Се остава да се вари околу половина час, па се процедува и повторно се налева ладна вода, па се става повторно да се готви. Морковот и магдоносот исечкајте ги, па додадете ги во гравот. Потоа додадете го ловоровиот лист, сол, бибер и сода бикарбона.

Вратете го гравот повторно да се готви. Погрижете се гравот да не зоврие. Во зависност од квалитетот на гравот, треба да помине околу 1 час за да се свари.

По половина час проверете го зрното, дали е меко и се распаѓа, ако не, оставете уште малку. Зрното треба да биде меко, но не треба да се превари и да се распадне.

Гравот повторно процедете го, не фрлајте ја водата во која се варени.

Кромидот и црвениот кромид ситно се сечкаат и се динста на малку масло. Варениот морков и магдонос извадете го од гравот и исечкајте ги. Ситно исецкајте го и лукот.

Ставете го сварениот грав во друг сад што може да оди во рерна. Додадете зеленчук, домати од домати, бибер и сол. Промешајте.

Колбасот исечкајте го на прстени и наредете го преку гравот. Потоа земете ја водата во која се свариле гравот и прелијте го толку за да потоне гравот. Потоа се става во рерна на 200 степени и се пече додека се фати убава кора, малку околу половина час, а може уште малку.

Послужете со салата од свежа зелка или кисела црвена пиперка.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО