Sunday, June 16, 2024
29.8 C
Skopje

Кои болести ги наследуваме од мајката, а кои од таткото?

-Реклама-

Американската генетичарка Шивани Назарет вели дека првото нешто на листата што го наследуваме од родителите е високиот холестерол.

Реклама

„Еден од 500 луѓе има генетска мутација која е причина за семејна хиперхолестеролемија, наследна болест на срцето која може да биде причина за преран сpцев или мозочен yдар“, открива Назарет. Тоа се случува затоа што заболените не можат да го регулираат холестеролот кој се таложи во вените.

-Реклама-

Не помагаат ниту ригорозни диети, ниту физичката активност. Виновни се гените. И додека двајцата родители можат да бидат виновни за високиот холестерол, ракот на дojка се наследува од таткото. Жените кои ќе наследат мутација на еден или двата BRC гени имаат поголем ризик од рак на дojка.

-Реклама-

Наведените гени не се опасни по здравјето за мажите, но истото не може да се каже за жените.

За дијабетес тип 2 најчесто е виновен неуредниот начин на живот, но истражувањата покажале дека 5% од младите имаат знаци на оваа болест иако не се дебели и редовно вежбаат. И овде се работи за генетска мутација.

Болестите на срцето ги наследуваме од мајката. Ако вашата мајка имала проблеми со срцето постојат 20% поголема веројатност дека и вие ќе имате, откриваат четири одвоени научни студии.

Наследни се и долготрајните главоболки, научниците откриле дека генот наречен TRESK предизвикува мигрена, а тој често се наследува од родителите.

Не сме поштедени ниту од психичките болести, околу 10% изнесува веројатноста дека ќе наследите склоност кон заболување од депресија, тоа е само една од болеста која може да се наследи исто како и биполарното нарушување и шизофренијата.

Интолеранцијата на лактоза исто така е предизвикана од мутација на гени, се манифестира со течен пролив кој се јавува набргу по првиот оброк на млеко. Губењето нутритиенти е значајно, а кога новороденчето не напредува се развива дехидрираност, хипогликемија и ацидоза. По воведување на диета без лактоза престанува проливот, а детето добива на тежина, растот и развојот се нормализираат. Оваа сотојба е доживотна и бара траен режим на исхрана без лактоза.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Кои болести ги наследуваме од мајката, а кои од таткото?

-Реклама-

Американската генетичарка Шивани Назарет вели дека првото нешто на листата што го наследуваме од родителите е високиот холестерол.

Реклама

„Еден од 500 луѓе има генетска мутација која е причина за семејна хиперхолестеролемија, наследна болест на срцето која може да биде причина за преран сpцев или мозочен yдар“, открива Назарет. Тоа се случува затоа што заболените не можат да го регулираат холестеролот кој се таложи во вените.

Не помагаат ниту ригорозни диети, ниту физичката активност. Виновни се гените. И додека двајцата родители можат да бидат виновни за високиот холестерол, ракот на дojка се наследува од таткото. Жените кои ќе наследат мутација на еден или двата BRC гени имаат поголем ризик од рак на дojка.

Наведените гени не се опасни по здравјето за мажите, но истото не може да се каже за жените.

За дијабетес тип 2 најчесто е виновен неуредниот начин на живот, но истражувањата покажале дека 5% од младите имаат знаци на оваа болест иако не се дебели и редовно вежбаат. И овде се работи за генетска мутација.

Болестите на срцето ги наследуваме од мајката. Ако вашата мајка имала проблеми со срцето постојат 20% поголема веројатност дека и вие ќе имате, откриваат четири одвоени научни студии.

Наследни се и долготрајните главоболки, научниците откриле дека генот наречен TRESK предизвикува мигрена, а тој често се наследува од родителите.

Не сме поштедени ниту од психичките болести, околу 10% изнесува веројатноста дека ќе наследите склоност кон заболување од депресија, тоа е само една од болеста која може да се наследи исто како и биполарното нарушување и шизофренијата.

Интолеранцијата на лактоза исто така е предизвикана од мутација на гени, се манифестира со течен пролив кој се јавува набргу по првиот оброк на млеко. Губењето нутритиенти е значајно, а кога новороденчето не напредува се развива дехидрираност, хипогликемија и ацидоза. По воведување на диета без лактоза престанува проливот, а детето добива на тежина, растот и развојот се нормализираат. Оваа сотојба е доживотна и бара траен режим на исхрана без лактоза.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО