Tuesday, June 25, 2024
28.8 C
Skopje

Денеска е Св. апостол Петар: Ова се народните верувања за денешниот празник

-Реклама-

На овој ден се спомнува апостол Петар заради оковите во кои беше ставен во времето на Ирод и од кои беше ослободен на чудесен начин.

Реклама

Христијаните ги чуваа овие окови заради чудата што се случуваа преку нив. Во петтиот век царицата Евдокија еден дел од оковите испрати во Цариград, во црквата на Светите Апостоли, а другиот дел го прати во Рим на Евдоксија, жената на западниот римски цар Валентинијан Трети.

-Реклама-

Евдоксија изгради црква и во неа ги положи оковите.

-Реклама-

Во многу места се смета за голем празник и многу обичаи и верувања се поврзани со него. На тој ден не вршат тешки работи, а жените постат.

Според народното верување, денес се создава поблаго време, бидејќи Бог почнува да ја загрева земјата со вжештени синџири.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Денеска е Св. апостол Петар: Ова се народните верувања за денешниот празник

-Реклама-

На овој ден се спомнува апостол Петар заради оковите во кои беше ставен во времето на Ирод и од кои беше ослободен на чудесен начин.

Реклама

Христијаните ги чуваа овие окови заради чудата што се случуваа преку нив. Во петтиот век царицата Евдокија еден дел од оковите испрати во Цариград, во црквата на Светите Апостоли, а другиот дел го прати во Рим на Евдоксија, жената на западниот римски цар Валентинијан Трети.

Евдоксија изгради црква и во неа ги положи оковите.

Во многу места се смета за голем празник и многу обичаи и верувања се поврзани со него. На тој ден не вршат тешки работи, а жените постат.

Според народното верување, денес се создава поблаго време, бидејќи Бог почнува да ја загрева земјата со вжештени синџири.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО