Tuesday, June 25, 2024
28.8 C
Skopje

Денар: Каков ефект ќе има мартовското зголемување на минималната плата?

-Реклама-

Од март 2024 година, минималната плата во Македонија ќе биде зголемена за 12,55% и ќе изнесува 22.500 денари.

Реклама

Ова е дел од новата методологија за усогласување на минималната плата, која е донесена во 2022 година и која зависи од трошоците за живот и просечната плата во земјата.

-Реклама-

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, изјави дека зголемувањето на минималната плата ќе има позитивен ефект врз стандардот на граѓаните и ќе ги поддржи најслабите категории на работници.

-Реклама-

Таа додаде дека минималната плата во Македонија е една од најниските во регионот и дека целта е да се достигне европскиот просек.

За да дознаеме како граѓаните го гледаат зголемувањето на минималната плата, Денар.мк направи анкета на улица и ги праша луѓето за нивното мислење.

Еве некои од нивните изјави:

„Јас сум задоволен поради тоа што минималната плата ќе порасне, бидејќи јас работам за минималец и ми е тешко да се снаоѓам со трошоците. Се надевам дека ова ќе ми овозможи да живеам подобро и да си купам некои потребни работи“ – Драган, 45 години, продавач.

„Јас мислам дека зголемувањето на минималната плата е добра вест за работниците, но исто така се плашам дека тоа ќе предизвика инфлација и покачување на цените. Јас работам за плата која е малку поголема од минималната и не знам дали ќе можам да ги покријам сите трошоци“ – Ана, 32 години, секретарка.

„Јас сум скептичен за ефектите на зголемувањето на минималната плата, бидејќи јас сум работодавач и тоа ќе ми ги зголеми трошоците за вработување. Јас ќе треба да го намалам бројот на вработени или да ги намалам нивните бенефиции. Тоа ќе има негативно влијание врз производството и конкурентноста на мојата фирма“ – Иван, 52 години, сопственик на мал бизнис.

Минималната плата сега изнесува 20.175 денари, од март оваа година нема да биде пониска од 22.500 денари, пишува Денар.мк

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Денар: Каков ефект ќе има мартовското зголемување на минималната плата?

-Реклама-

Од март 2024 година, минималната плата во Македонија ќе биде зголемена за 12,55% и ќе изнесува 22.500 денари.

Реклама

Ова е дел од новата методологија за усогласување на минималната плата, која е донесена во 2022 година и која зависи од трошоците за живот и просечната плата во земјата.

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, изјави дека зголемувањето на минималната плата ќе има позитивен ефект врз стандардот на граѓаните и ќе ги поддржи најслабите категории на работници.

Таа додаде дека минималната плата во Македонија е една од најниските во регионот и дека целта е да се достигне европскиот просек.

За да дознаеме како граѓаните го гледаат зголемувањето на минималната плата, Денар.мк направи анкета на улица и ги праша луѓето за нивното мислење.

Еве некои од нивните изјави:

„Јас сум задоволен поради тоа што минималната плата ќе порасне, бидејќи јас работам за минималец и ми е тешко да се снаоѓам со трошоците. Се надевам дека ова ќе ми овозможи да живеам подобро и да си купам некои потребни работи“ – Драган, 45 години, продавач.

„Јас мислам дека зголемувањето на минималната плата е добра вест за работниците, но исто така се плашам дека тоа ќе предизвика инфлација и покачување на цените. Јас работам за плата која е малку поголема од минималната и не знам дали ќе можам да ги покријам сите трошоци“ – Ана, 32 години, секретарка.

„Јас сум скептичен за ефектите на зголемувањето на минималната плата, бидејќи јас сум работодавач и тоа ќе ми ги зголеми трошоците за вработување. Јас ќе треба да го намалам бројот на вработени или да ги намалам нивните бенефиции. Тоа ќе има негативно влијание врз производството и конкурентноста на мојата фирма“ – Иван, 52 години, сопственик на мал бизнис.

Минималната плата сега изнесува 20.175 денари, од март оваа година нема да биде пониска од 22.500 денари, пишува Денар.мк

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО