Sunday, April 14, 2024
16.8 C
Skopje

(ВИДЕО) Внимавајте кога користите спрејови за нос, може да има фатални последици

-Реклама-

Еден лекар ја сподели „најефективната“ техника за користење на спреј за нос, бидејќи многу луѓе тоа го прават погрешно.

Реклама

Спрејот се насочува во носот и често се користи за ублажување на симптомите на алергии и настинки, вклучувајќи затнат, кивање и течење на носот.

-Реклама-

Педијатарот и алерголог д-р Захари Рубин предупреди на вообичаената грешка што ја прават луѓето кога го користат спрејот, особено ако се чувствува мирис на лекот.

-Реклама-

„Проблемот со спрејот е што може да биде многу горчлив, па ако не го земете правилно, можеби нема да делува добро. Но, исто така можете да го вкусите и може да биде навистина одвратно“, вели Рубин во видеото.

„Ако го вкусите, залудно го трошите лекот“, додаде тој. Потоа го сподели правилниот начин на користење на назалниот спреј, пренесува Mirror.

„Во повеќето случаи, луѓето само ќе го насочат спрејот во која било насока, но навистина е важно да се стави на вистински начин за да се намали можноста за крварење од носот или чувство на вкус“, објасни тој.

Спреј за нос – правилна употреба

Откако ќе бидете подготвени да започнете со користење на спрејот за нос, навалете ја главата малку нанапред така што носот е свртен кон вашите прсти. Наместо да го насочувате распрскувачот право нагоре или на средина, наклонете го кон увото на истата страна. Ако распрскувачот е во левата ноздра, треба да биде насочен кон левото уво.

Испрскајте по еднаш на секоја страна и повторете ја оваа постапка двапати. Возрасните треба да ја испрскаат секоја ноздрва двапати, додека децата само еднаш.

Според педијатриските алерголози, назалните спрејови за ублажување на конгестија и притисок на синусите не треба да се даваат на деца под шест години.

Наместо да го вдишувате лекот низ носот, д-р Рубин предлага да дишете нормално и да ја движите главата напред-назад за да спречите спрејот да ви избега или да се спушти низ грлото.

@rubin_allergy How to use a nasal spray #allergies #medication #tiktokdoc #learnontiktok ♬ Storytelling – Adriel

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

(ВИДЕО) Внимавајте кога користите спрејови за нос, може да има фатални последици

Реклама

Еден лекар ја сподели „најефективната“ техника за користење на спреј за нос, бидејќи многу луѓе тоа го прават погрешно.

Спрејот се насочува во носот и често се користи за ублажување на симптомите на алергии и настинки, вклучувајќи затнат, кивање и течење на носот.

Педијатарот и алерголог д-р Захари Рубин предупреди на вообичаената грешка што ја прават луѓето кога го користат спрејот, особено ако се чувствува мирис на лекот.

„Проблемот со спрејот е што може да биде многу горчлив, па ако не го земете правилно, можеби нема да делува добро. Но, исто така можете да го вкусите и може да биде навистина одвратно“, вели Рубин во видеото.

„Ако го вкусите, залудно го трошите лекот“, додаде тој. Потоа го сподели правилниот начин на користење на назалниот спреј, пренесува Mirror.

„Во повеќето случаи, луѓето само ќе го насочат спрејот во која било насока, но навистина е важно да се стави на вистински начин за да се намали можноста за крварење од носот или чувство на вкус“, објасни тој.

Спреј за нос – правилна употреба

Откако ќе бидете подготвени да започнете со користење на спрејот за нос, навалете ја главата малку нанапред така што носот е свртен кон вашите прсти. Наместо да го насочувате распрскувачот право нагоре или на средина, наклонете го кон увото на истата страна. Ако распрскувачот е во левата ноздра, треба да биде насочен кон левото уво.

Испрскајте по еднаш на секоја страна и повторете ја оваа постапка двапати. Возрасните треба да ја испрскаат секоја ноздрва двапати, додека децата само еднаш.

Според педијатриските алерголози, назалните спрејови за ублажување на конгестија и притисок на синусите не треба да се даваат на деца под шест години.

Наместо да го вдишувате лекот низ носот, д-р Рубин предлага да дишете нормално и да ја движите главата напред-назад за да спречите спрејот да ви избега или да се спушти низ грлото.

@rubin_allergy How to use a nasal spray #allergies #medication #tiktokdoc #learnontiktok ♬ Storytelling – Adriel


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО