Monday, April 15, 2024
27.8 C
Skopje

Што можеше да се купи со минимална плата од 9.000 денари во 2017 година, а што денес со 22.000 денари?

-Реклама-

Во 2017 година биле потребни четири плати, додека во 2023 се потребни 2,1 минимална плата за една потрошувачка кошничка

Реклама

Во анализата на Бизниспро се вели дека во 2012 година биле потребни 3,9 минимални плати за една потрошувачка кошничка, во 2017 година биле потребни четири плати, во 2019 година доаѓаме до ситуација кога тоа се намалува на 2,2 минимални плати, во 2023 потребни 2,1 минимална плата за една потрошувачка кошничка.

-Реклама-

Според статистиките за шест години просечната плата е зголемена за 15.487 денари и ако во 2017 година, просечната плата изнесувала 23.356 денари, во октомври 2023, 38.843 денари или 630 евра. Значителен скок има и кај минималната плата.

-Реклама-

Ако до 2017 минималната плата беше до 9000 ден и не со иста вредност во сите дејности, сега таа изнесува 20.175 ден. а со усогласувањето во март се очекува минимална плата од 22 500 ден.

biznispro.com

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Што можеше да се купи со минимална плата од 9.000 денари во 2017 година, а што денес со 22.000 денари?

Реклама

Во 2017 година биле потребни четири плати, додека во 2023 се потребни 2,1 минимална плата за една потрошувачка кошничка

Во анализата на Бизниспро се вели дека во 2012 година биле потребни 3,9 минимални плати за една потрошувачка кошничка, во 2017 година биле потребни четири плати, во 2019 година доаѓаме до ситуација кога тоа се намалува на 2,2 минимални плати, во 2023 потребни 2,1 минимална плата за една потрошувачка кошничка.

Според статистиките за шест години просечната плата е зголемена за 15.487 денари и ако во 2017 година, просечната плата изнесувала 23.356 денари, во октомври 2023, 38.843 денари или 630 евра. Значителен скок има и кај минималната плата.

Ако до 2017 минималната плата беше до 9000 ден и не со иста вредност во сите дејности, сега таа изнесува 20.175 ден. а со усогласувањето во март се очекува минимална плата од 22 500 ден.

biznispro.com


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО