Sunday, May 19, 2024
17.8 C
Skopje

Зошто треба да јадете лажица мед секој ден пред спиење?

-Реклама-

Често бараме нешто здраво, кое исто така е убаво и има добар вкус. Тој наслов му припаѓа на медот, кој има голем број на сорти и вкусови, па можете да го изберете оној кој ви одговара

Реклама

Медот е одличен антиоксиданс, што значи дека ако го јадете, можете да го исчистите телото од разни токсини. Покрај тоа, неговите антибактериски својства значително ќе ја подобрат состојбата на кожата и на телото воопшто.

-Реклама-

Медот воопшто нема холестерол, напротив – неговите состојки и витамини придонесуваат за намалување на нивото на холестерол.

-Реклама-

Секојдневната консумација на мед поволно влијае на нивото на антиоксидантните соединенија во организмот кои можат да се борат против вишокот холестерол.

Медот е одличен и во борбата против стресот, го обновува одбранбениот систем и, како резултат на тоа, ја подобрува меморијата. Покрај тоа, калциумот кој се наоѓа во медот има корисен ефект врз мозокот.

Шеќерот во медот, пак, го зголемува нивото на инсулин во крвта, кој ослободува серотонин. Серотонин дополнително се трансформира во мелатонин, хормон кој промовира квалитетен сон.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Зошто треба да јадете лажица мед секој ден пред спиење?

-Реклама-

Често бараме нешто здраво, кое исто така е убаво и има добар вкус. Тој наслов му припаѓа на медот, кој има голем број на сорти и вкусови, па можете да го изберете оној кој ви одговара

Реклама

Медот е одличен антиоксиданс, што значи дека ако го јадете, можете да го исчистите телото од разни токсини. Покрај тоа, неговите антибактериски својства значително ќе ја подобрат состојбата на кожата и на телото воопшто.

Медот воопшто нема холестерол, напротив – неговите состојки и витамини придонесуваат за намалување на нивото на холестерол.

Секојдневната консумација на мед поволно влијае на нивото на антиоксидантните соединенија во организмот кои можат да се борат против вишокот холестерол.

Медот е одличен и во борбата против стресот, го обновува одбранбениот систем и, како резултат на тоа, ја подобрува меморијата. Покрај тоа, калциумот кој се наоѓа во медот има корисен ефект врз мозокот.

Шеќерот во медот, пак, го зголемува нивото на инсулин во крвта, кој ослободува серотонин. Серотонин дополнително се трансформира во мелатонин, хормон кој промовира квалитетен сон.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО