Sunday, May 19, 2024
17.8 C
Skopje

Со овој трик, вашите банани ќе останат жолти и ќе се јадат дури и по 15 дена

-Реклама-

Лебот од банана е највкусниот начин да се искористат кафените, кашести банани, но со овој начин на складирање, тие ќе останат совршено свежи и за јадење повеќе од две недели.

Реклама

Повеќето луѓе ги чуваат бананите во сад на кујнскиот пулт или маса, но набргу откриваат дека тие исчезнуваат по неколку дена. Не е невообичаено бананите да почнат да стануваат кафени и шарени, како и кашести, само три дена откако ќе ги донесете дома.

-Реклама-

Сепак, според експертите на Kitchen Tips Online, лесно е да се забави овој процес со едноставно менување на начинот на складирање на бананите.

-Реклама-

Во видеото објавено на нивниот популарен канал на YouTube, Мајк од Kitchen Tips Online ги покажа резултатите од експериментот што го направил дома.

Откако ги донел дома, едното снопче го ставил на кујнскиот пулт, а другиот во херметички сад, исто така на неговата кујнска тезга. Едно нешто што тој додаде се топчиња кои апсорбираат етилен. Тие комуницираат со етилен гас, кој е природна супстанција произведена во стеблото на бананата. Овој гас на крајот се шири на остатокот од овошјето за да го помогне процесот на зреење, кој често се забрзува кога бананите ќе се скршат од гроздовите.

Додека некои луѓе користат пластична фолија за да ги завиткаат стеблата во обид да го забават созревањето на поединечни банани, експериментот на Мајк ја докажа ефективноста на етиленските впивачки зрна кога станува збор за долговечноста на совршено зрело овошје. Секој ден, Мајк ги проверувал плодовите на шанкот и снопчето во херметичкиот сад за да види како зреат.

„Петтиот и шестиот ден се кога почнуваме да забележуваме значителна разлика. Осмиот ден забележав дека бананите кои не беа во затворен сад беа значително помеки од оние во садот. Затоа, во тој момент решив да ги ставам тие банани во фрижидер“, рече тој.

Како што тврди, ставањето банани во фрижидер откако ќе созреат на кујнскиот пулт овозможува внатрешноста на бананата да го забави нејзиното зреење. Во меѓувреме, однадвор, ќе продолжи да зрее и ќе стане многу темно.

Меѓутоа, до 12-тиот ден, Мајк открил дека сè уште има „малку зелено“ на бананите во контејнерот, а до 15-тиот ден тој тврдел дека зелената нијанса сè уште останува.

Иако до овој момент имало мали модринки на бананите во контејнерот, Мајк тврдел дека тоа се должи едноставно на тежината на контејнерот, истакнувајќи дека овошјето сè уште е „прилично за јадење“.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Со овој трик, вашите банани ќе останат жолти и ќе се јадат дури и по 15 дена

-Реклама-

Лебот од банана е највкусниот начин да се искористат кафените, кашести банани, но со овој начин на складирање, тие ќе останат совршено свежи и за јадење повеќе од две недели.

Реклама

Повеќето луѓе ги чуваат бананите во сад на кујнскиот пулт или маса, но набргу откриваат дека тие исчезнуваат по неколку дена. Не е невообичаено бананите да почнат да стануваат кафени и шарени, како и кашести, само три дена откако ќе ги донесете дома.

Сепак, според експертите на Kitchen Tips Online, лесно е да се забави овој процес со едноставно менување на начинот на складирање на бананите.

Во видеото објавено на нивниот популарен канал на YouTube, Мајк од Kitchen Tips Online ги покажа резултатите од експериментот што го направил дома.

Откако ги донел дома, едното снопче го ставил на кујнскиот пулт, а другиот во херметички сад, исто така на неговата кујнска тезга. Едно нешто што тој додаде се топчиња кои апсорбираат етилен. Тие комуницираат со етилен гас, кој е природна супстанција произведена во стеблото на бананата. Овој гас на крајот се шири на остатокот од овошјето за да го помогне процесот на зреење, кој често се забрзува кога бананите ќе се скршат од гроздовите.

Додека некои луѓе користат пластична фолија за да ги завиткаат стеблата во обид да го забават созревањето на поединечни банани, експериментот на Мајк ја докажа ефективноста на етиленските впивачки зрна кога станува збор за долговечноста на совршено зрело овошје. Секој ден, Мајк ги проверувал плодовите на шанкот и снопчето во херметичкиот сад за да види како зреат.

„Петтиот и шестиот ден се кога почнуваме да забележуваме значителна разлика. Осмиот ден забележав дека бананите кои не беа во затворен сад беа значително помеки од оние во садот. Затоа, во тој момент решив да ги ставам тие банани во фрижидер“, рече тој.

Како што тврди, ставањето банани во фрижидер откако ќе созреат на кујнскиот пулт овозможува внатрешноста на бананата да го забави нејзиното зреење. Во меѓувреме, однадвор, ќе продолжи да зрее и ќе стане многу темно.

Меѓутоа, до 12-тиот ден, Мајк открил дека сè уште има „малку зелено“ на бананите во контејнерот, а до 15-тиот ден тој тврдел дека зелената нијанса сè уште останува.

Иако до овој момент имало мали модринки на бананите во контејнерот, Мајк тврдел дека тоа се должи едноставно на тежината на контејнерот, истакнувајќи дека овошјето сè уште е „прилично за јадење“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО