Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Што значи кога ви „игра“ левото или десното око? Mоже да биде ран показател за овие две опасни болести

-Реклама-

Понекогаш може да биде доста иритирачки кога ќе се појави „вибрацијата“ на окото, а потоа наеднаш ќе престане. Според британската Национална здравствена служба (NHS), ова е показател за луѓето кои страдаат од анксиозност или стрес.
Заморот, исцрпеноста или прекумерниот кофеин или алкохол исто така може да предизвикаат грчеви во очите или нозете.

Реклама

Др. Корнелиус Рене, консултант окулопластичен хирург во болницата Аденбрук во Кембриџ, ја објасни сензацијата за „Гардијан“.

-Реклама-

„Постојат неколку причини зошто може да се појави грчење на очните капаци, но најчеста причина е нешто што се нарекува бениген есенцијален блефароспазам, или БЕБ, што е неконтролиран спазам на очниот капак, кој често нема основна причина“, вели тој.

-Реклама-

Тој продолжи да резимира дека ако тоа е само едно грчење на очниот капак, тогаш тоа се нарекува миокимија, бенигна состојба која, за среќа, ќе исчезне сама по себе – обично трае само неколку дена.

Сепак, да претпоставиме дека трае повеќе од две недели. Во овој случај, се препорачува да посетите лекар кој може да ве упати кај специјалист или да прегледа какви било потенцијални лекови што можеби ги земате, а кои би можеле да предизвикаат влошување на состојбата.

Ако остане со недели, може да значи нешто посериозно.

д-р. Лук Паулс, помошник клинички директор во Бупа здравствените клиники, изјави за Гардијан: „Ако доживеете постојано грчење кое трае повеќе од две недели и забележите какви било невообичаени промени во изгледот или чувството на вашето око, тоа може да укаже на суштински проблем“.

Ова може да бидат рани показатели за мултиплекс склероза или Паркинсонова болест, прогресивно нарушување на мозокот што може да доведе до вкочанетост и напнатост на мускулите, што ги прави движењата и изразите на лицето попредизвикувачки.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Што значи кога ви „игра“ левото или десното око? Mоже да биде ран показател за овие две опасни болести

-Реклама-

Понекогаш може да биде доста иритирачки кога ќе се појави „вибрацијата“ на окото, а потоа наеднаш ќе престане. Според британската Национална здравствена служба (NHS), ова е показател за луѓето кои страдаат од анксиозност или стрес.
Заморот, исцрпеноста или прекумерниот кофеин или алкохол исто така може да предизвикаат грчеви во очите или нозете.

Реклама

Др. Корнелиус Рене, консултант окулопластичен хирург во болницата Аденбрук во Кембриџ, ја објасни сензацијата за „Гардијан“.

„Постојат неколку причини зошто може да се појави грчење на очните капаци, но најчеста причина е нешто што се нарекува бениген есенцијален блефароспазам, или БЕБ, што е неконтролиран спазам на очниот капак, кој често нема основна причина“, вели тој.

Тој продолжи да резимира дека ако тоа е само едно грчење на очниот капак, тогаш тоа се нарекува миокимија, бенигна состојба која, за среќа, ќе исчезне сама по себе – обично трае само неколку дена.

Сепак, да претпоставиме дека трае повеќе од две недели. Во овој случај, се препорачува да посетите лекар кој може да ве упати кај специјалист или да прегледа какви било потенцијални лекови што можеби ги земате, а кои би можеле да предизвикаат влошување на состојбата.

Ако остане со недели, може да значи нешто посериозно.

д-р. Лук Паулс, помошник клинички директор во Бупа здравствените клиники, изјави за Гардијан: „Ако доживеете постојано грчење кое трае повеќе од две недели и забележите какви било невообичаени промени во изгледот или чувството на вашето око, тоа може да укаже на суштински проблем“.

Ова може да бидат рани показатели за мултиплекс склероза или Паркинсонова болест, прогресивно нарушување на мозокот што може да доведе до вкочанетост и напнатост на мускулите, што ги прави движењата и изразите на лицето попредизвикувачки.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО